2024. május 20., hétfő

Kultúrát éltető támogatások

Megjelentek a tartományi művelődési titkárság kiírásai, amelyekre február 19-éig lehet pályázni

A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság megjelentette az idei évre vonatkozó pályázatait. A tíz pályázatból hét olyan van, amire a nemzeti kisebbségek és a nemzeti közösségek is tudnak pályázni. A pályázatok részleteiről Kudlik Zoltán, tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkárt kérdeztük.

 – A pályázatok közül megemlíteném a könyvtáraknak szóló pályázatot, amelyre idén ötmillió dinárt különítettünk el. Minden olyan önálló városi vagy községi könyvtár tud pályázni, amely Vajdaság területén található. Az intézmények ebből az összegből minden évben új könyveket tudnak vásárolni. Idén a multimediális alkotásokat 29 millió dinárral támogatjuk, a zenei, valamint a színházi alkotásokra 39–39 millió dinár a pályázati keretösszegünk – mondta a segédtitkár, aki kiemelte, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrája és művészete szempontjából fontos projekteket is támogatják minden évben:

– A pályázatra idén 20 millió dinárt különítettünk el, ebből 16,1 millió dinár van előirányozva a kulturális projektek támogatására. Gondolok itt például az irodalmi rendezvényekre, az amatőr színjátszásra, ezenkívül természetesen a zenei- és színpadi alkotómunkára, koncertekre, fesztiválokra, hagyományőrzésre, és egyéb kulturális projektek megvalósítására. A pályázaton belül pedig 3,9 millió dinár értékben támogatjuk az irodalmi művek kiadását. Külön pályázat van a kulturális örökség támogatását, illetve megőrzését szolgáló projektekre, e célra idén 49 millió dinár áll rendelkezésre. Kulturális intézmények tudnak erre támogatást szerezni. Itt akár a digitalizációra, vagy különböző, a kulturális örökség megóvására előirányzott tevékenységekre, munkálatokra szánt támogatásra lehet pályázni. Ezek mellett szeretném még megemlíteni a történelmi egyházak és vallási közösségek számára kiírt pályázatot, aminek a keretösszege 29 millió dinár.

Az összegből például a római katolikus egyháznak szánt támogatás 8,4 millió dinár, a Szabadkai Egyházmegyének 4,2 millió dinár, a nagybecskerekinek pedig 2,3 millió dinár van előirányozva pályázati keretösszegként, amit különböző munkálatokra, javításokra tudnak elkölteni – tudtuk meg Kudlik Zoltántól. Véleménye szerint a kisebbséget is támogató pályázatok nagyon nagy segítséget jelentenek Vajdaság-szerte.

– Nemcsak a magyar közösségnek nagy segítség, hanem a többi kisebbségnek is, mert a hagyományőrző-, illetve a különböző kulturális rendezvényeik megvalósítására tudnak támogatást szerezni. A kulturális örökség megóvására elirányzott pályázatok által pedig sok esetben tudunk akár olyan projekteket is támogatni, amelyek az egyházi épületeknek megőrzésére irányulnak, vagy például régészeti kutatásokra, valamint az egyes kulturális intézmények kutatásait, melyek az örökségvédelemre irányulnak – tette hozzá.

A pályázatok beadási határideje február 19-e. Részletes információkat a www.kultura.vojvodina.gov.rs linken találnak az érdeklődők. A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi jelenlétének köszönhetően a kisebbségi pályázatok a kisebbségek nyelvén is elérhetőek, kitölthetőek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: Kudlik Zoltán, fotó: Dávid Csilla