2024. május 8., szerda

Zene mindenkinek

Lányi Ernő halálának századik évfordulója alkalmából adott koncertet a szabadkai Lányi Ernő IME Hang Klasszikus Zenei Társulata

A szabadkai Lányi Ernő IME az idei esztendőben névadója halálának századik évfordulójára emlékezik. Ebből az alkalomból adott koncertet péntek este a Városháza dísztermében az egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulata. Ez az est kifejezetten Lányi Ernőről szólt, és az ő művei csendültek fel. A közönséget Németh György, a társulat vezetője köszöntötte:

– A három éve fennálló társulatunk számos koncertet adott, különféle formációkban állhattunk színpadra és ez nagy öröm a számunkra. A célunk pedig továbbra is az, hogy népszerűsítsük a klasszikus zenét, az igényes muzsikát, minden korosztály számára, valamint az is, hogy a hazai zeneszerzőink elfeledett, csaknem elfeledett, vagy még nem is játszott műveit is bemutassuk – hallottuk Németh Györgytől.

A sokrétű műsorban szóló, duó, zenekari és kórusi műveket is hallhatunk, fellépett Zsiga Pál, Németh György, Molnár Viktor, Aleksandra Ušumović, a Garden Quintet, valamint a Szabadkai Zeneiskola tanári kórusa, Stantić Miroslav vezényletével. Az estnek magyarországi fellépői is voltak, Flachné Mezey Martina és Flach Antal Miskolcról érkezett, hiszen Lányi Ernő nemcsak a szabadkai, hanem az ottani zeneiskola igazgatója is volt, és ott is nagy hatást tett a zenei életre. A műsort Németh Nemes Aranka színesítette, akinek tolmácsolásából hallhattuk Lányi Sarolta Apám című versét is.

 

 

Egy szép produkció a Garden Quintet, a tanári kórus és Aleksandra Ušumović előadásában, fotó: Lukács Melinda

Egy szép produkció a Garden Quintet, a tanári kórus és Aleksandra Ušumović előadásában, fotó: Lukács Melinda

Amikor Lányi Ernőről beszélünk, leginkább azt emeljük ki, hogy sokoldalú zenei tevékenységet fejtett ki, megreformálta a zeneiskolai oktatást, és szinte meg is feledkezünk arról, hogy milyen remek zeneszerző volt. Ez akkor válik nyilvánvalóvá, amikor kiváló zenészek tolmácsolásában hallhatjuk a műveit, mint ezen a rendezvényen is. A koncert két részből állt, az elsőt szóló és négykezes művek alkották, felcsendült a Magyar románc, a Hunnia gyásza, a Gyászének és a Kuruc induló. Lányi Ernő azonban kamarazenekari, szimfonikus zenekari, világi és egyházi kórusműveket is írt. A hangverseny második felében ezekből hallhattunk egy válogatást, ekkor a Nachtmusic, az Elégia és az Ave Maria csendült fel. A koncert végére egy igazi érdekességgel készült a Hang társulat, a Zách Klára című Lányi-melodrámával, amelyet a zeneszerző Arany balladájához írt.

Nyitókép: Zsiga Pál hegedűművész is fellépett, zongorán Németh György kísérte, fotó: Lukács Melinda