2024. május 20., hétfő

A demonstrátori program tapasztalati tőkét is jelent

Az MNT ösztöndíjpályázatának eredményhirdetése szeptemberben lesz

Lengyel László (Fotó: Molnár Edvárd)

Kristálytiszták a Magyar Nemzeti Tanács által kiírt felsőoktatási ösztöndíj-pályázat paraméterei; pontosan meghatározták a szabályokat, az adatokat pedig maguk a hallgatók töltötték fel a rendszerbe. Igyekeznek minden szubjektív hibalehetőséget kiszűrni, válaszolta Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa, akit a vajdasági egyetemeken és főiskolákon való továbbtanulást segítő programról kérdeztünk.

Elmondta továbbá, hogy az idén a tavalyihoz képest jóval nagyobb a jelentkezés:

– Eleve kevesebb hallgatóra írtuk ki a pályázatot, hiszen még nem látjuk, hogy a tavalyi ösztöndíjasaink közül pontosan hánynak lesz meg a feltétele tanulmányai folytatásához, ami feltétele az ösztöndíj megtartásának. De könnyen lehet, hogy az ösztöndíj- és a demonstrátori programunk hatására az idén kevesebben morzsolódnak le az első év után; nem maradnak le a vizsgákkal, tisztázni tudják az évet, és beiratkozhatnak a következő szemeszterre. Ezért nem mertünk első nekifutásra ötszáz hallgatóra kiírni a pályázatot, hanem két pályázati kört terveztünk; az első körben – ami nemrégiben zárult – a négyszáz helyre közel ötszázötvenen adták be a kérelmet. Ugyanennek a pályázatkiírásnak a második köre szeptemberben lesz – ez elsősorban azokat érinti, akik a második fordulóban jutottak be az egyetemi karokra. És majd csak ezután fogunk eredményt hirdetni. Annyit azonban már most lehet tudni, hogy akik tandíjmentesen tanulnak, illetve hiányszakmákra jelentkeztek, rajta vannak a listán. A szerződés alapján minden hónap tizedikéig kell folyósítanunk az ösztöndíjat, adminisztratív okokból azonban lehetetlenség, hogy ezt már októberben teljesítsük. Hiszen nagyon sok kar csak október tizenötödike után tudja kiadni az iskolalátogatási igazolást, ezért a hallgatók novemberben két ösztöndíjat (az októberit és novemberit) kapnak – mondta Lengyel László.

Azt is megtudtuk tőle, hogy ebben az évben minden itthon tanuló egyetemista, aki akkreditált képzésre jelentkezett – akár magánegyetemre, akár államira – kérhette a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíját.

– Újdonság, hogy az idei évben a budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának a hallgatói is pályázhattak. A legújabb felmérések szerint, a vajdasági magyar érettségiző diákoknak hatvan százaléka továbbtanul – és ez nem rossz adat. Úgy érzem, hogy az egész ösztöndíjazásban a demonstrátori program hozza a legtöbb pozitívumot. Hiszen a kezdőknek nagy segítség, ha egy sikeres diáktól támogatást kapnak, a demonstrátoroknak pedig az anyagi támogatás mellett, tapasztalati tőkét is jelent a fiatalabbakkal való foglalkozás. Kérték, hogy szervezzünk számukra egy konferenciát, ahol megoszthatják egymással a gondolataikat. Másik fontos programunk a szerb nyelvi felzárkóztató képzés. Ebben az évben támogattuk a középiskolák harmadik osztálya számára szervezett nyári tanfolyamot, amelyre Szabadkán,Topolyán, Óbecsén és Zentán lehetett jelentkezni. Szeptemberben pedig egy hónapos intenzív képzésben vehetnek részt azok, akik felvételt nyertek valamelyik szerbiai egyetemi karra. Tavaly hetvenen vettek részt ezen a képzésen, és a visszajelzések azt mutatják, hogy sokaknak nagyon sokat jelentett – fogalmazott a tanácsos.