2024. június 2., vasárnap

Megállíthatatlan folyamat

A budapesti Égtájak Iroda szerteágazó tevékenysége – Vendégségben a szabadkai Népszínház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadásból álló vendégjátékát követően a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkciójával folytatódott az Égtájak Iroda Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek sorozata. Tegnap Puskás Zoltán rendezésében a Veszedelmes viszonyok című darab volt látható a Merlin Színházban.

Folyamatosan telt ház előtt vendégszerepelnek a határon túli előadások. Annak idején, amikor egy alkalmi gyermektalálkozó programját összeállították, nem gondoltak arra, hogy tizenöt év múlva milyen szerteágazó tevékenységgé fejlődik az Égtájak Iroda határon túli programsorozata, amelynek részét képezik a színházi estek is. Goldschmied József igazgató szerint megállíthatatlanná vált a folyamat:

– Nem lehetett megállítani, mert olyan külhoni partnerekre találtam, akikkel egymást vittük előre. Már csak azért is elégedettnek kell lennem, mert túléltük ezt a tizenöt évet. Azt hiszem, óriási eredmény, hogy eddig eljutottunk. Pedig nagyon sokszor megtapasztaltuk, hogy év elején még nem volt biztos, össze tudjuk-e kaparni a pénzt a projektumokra. Aztán mindig kiderült, vannak jóakaróink, akik meglátták a munkánkban az értéket, és akik fölkarolták ezt a rendezvénysorozatot. Hogy a színházakról szóljak, az a célunk, hogy keresztmetszetet adjunk a magyar színházak munkájáról. Ezért nemcsak egy előadást hozunk Budapestre, hanem igyekszünk egy-egy társulat legkülönfélébb bemutatóiból válogatni. A most látott szabadkai darab után a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek tavaszi évada májusban a sepsiszentgyörgyi M Studio, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásaival folytatódik.

Az igazgató az Égtájak Iroda további teveiről elmondta, hogy újdonságok is várhatóak az idén:

– Májusban az Újvidéki Vásárral egy időben kerülnek megrendezésre a MađArt kulturális napok, amit tavaly három szerbiai városban – Belgrádban, Nišben és Kruševacon – tartottunk. A Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozója az idén augusztusban lesz, hiszen az eredeti időpont is ez volt tizenöt évvel ezelőtt egészen kis létszámmal, de remélem, hogy most a tavalyihoz hasonlóan legalább harminc ország mintegy nyolcszáz képviselője lesz jelen a találkozón. Ezzel párhuzamosan megy az Art Mozaik művészeti fesztivál, amelynek helyszíne a pesti rakpart lesz. A két rendezvény találkozni fog egymással augusztus 20-án. A művészeti fesztivált a Nagy József Társulat zárja októberben. Más magyar vonatkozású, magyar kötődésű színházi programot is tervezünk. Ilyen lehet Urbán András Nišben szerb nyelven rendezett darabja, Tompa Gábor és Bocsárdi László Bukarestben román nyelven készült előadása, de Szentpétervárral és lengyelországi színházakkal is szeretnénk bővíteni a repertoárunkat.