2024. június 2., vasárnap

Naprakész információk első kézből

VAJDASÁGI MAGYAR KI KICSODA 2010 -- Könyvbemutató az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából

Hamarosan megjelenik a Hódi SándorHódi Éva szerzőpáros nevével fémjelzett Vajdasági magyar ki kicsoda 2010 lexikon. Bemutatására az anyanyelv világnapján, 2011. február 21-én az adai városháza dísztermében kerül sor. Ennek apropóján kérdeztük a szerzőket.

Fontos, hogy az anyanyelv világnapján kerül bemutatásra a kötet?

– (Hódi Éva) Mint ismeretes az UNESCO 1999-ben nyilvánította anyanyelvi világnappá február 21-ét, így próbálta meg felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik az anyanyelv az emberiség életében. Mi magyarok már régóta tudjuk és valljuk, hogy nyelvében él a nemzet. Széchenyitől nemcsak ez a gondolat maradt ránk, hanem az is, hogy minden nemzet a maga nyelvén lett tudós. Ez alatt nemcsak az anyanyelven művelt tudomány fontosságára kell gondolnunk, hanem általában a kulturális élet színvonalára, a szellemi alkotómunkára, voltaképpen a közösség műveltségére, tudatállapotára. Egy nyelvi-kulturális közösség tudatállapotának a fokmérője lehet a lexikon is, amennyiben bemutatja az adott népesség szellemi teljesítményeit, jól képzett szakembereit, felelős vezetőit, és alkotó, gondolkodó értelmiségét. Ezekre az ismeretekre napjainkban különösen nagy szükség van, hiszen a globalizálódó világban a rendelkezésünkre álló tudáskapacitás a jövő záloga.

Gondolom, a lexikon célja nem változott az előzőhöz képest...

– (Hódi Sándor) Lélekben egy közösség akkor érett, társadalmilag akkor fejlődőképes, ha tisztában van saját értékeivel, megbecsüli magát, szilárd identitással rendelkezik. Ami fordítva is igaz: ha valamely közösség a saját tehetségeit nem ismeri, nem becsüli, miközben csodálja más népek nagyjait, ha saját tudása és teremtő akarata helyett mindig mások elvárásaihoz, normáihoz igazodik, hosszabb távon nincs jövője. A Vajdasági magyar ki kicsoda kortárs lexikonnak az a célja, hogy felmutassa saját szellemi értékeinket, erősítsük nyelvi-kulturális közösségünket hitében és kötelékeiben. Naponta hallunk, olvasunk politikai vezetőkről, művészekről, tudósokról, tanárokról, orvosokról, pénzügyi szakemberekről, sportolókról, a közélet új szereplőiről, anélkül, hogy közelebbi ismereteink lennének róluk. A nevekhez kötődő információk gyakran pontatlanok, vagy hiányosak, jeles személyiségeinkről szeretnénk többet tudni. Ahhoz, hogy tiszta képet alkossunk egymásról és önmagukról, nélkülözhetetlenek az első kézből származó, naprakész információk. Ehhez nyújt nélkülözhetetlen segítséget a kiadványunk.

Most második alkalommal jelenik meg a Vajdasági magyar ki kicsoda lexikon. Az első kiadás 2004-ben jelent meg

– (Hódi Sándor) Az első valamennyivel több mint 600 szócikket tartalmazott. Jelen kiadványunk sokkal nagyobb terjedelemben és sokkal részletesebben szolgáltat új információkat neves kortársainkról. Az előző kötetben szereplő szócikkeket kiegészítettük, javítottuk és további 600 közismert, és kevésbé ismert jeles személyiség adataival bővült lexikonunk. A Vajdasági magyar ki kicsoda 2010 kiadványunk így összesen 1200 személy életrajzát tartalmazza, első kézből származó, friss adatokkal. Újszerűsége a lexikonnak, hogy minden szócikk mellett arckép is van, amiben szinte egyedülálló. Igyekeztünk minél több ismert és fontos közéleti személyt elérni, de sajnos nem mindenki kívánt élni a lexikonban való megjelenés lehetőségével.

Kik számára ajánlják a szerzők a lexikont?

– (Hódi Éva) A Vajdasági magyar ki kicsoda 2010 egy olyan kiadvány, amelyben mindenki talál a maga számára újdonságokat, érdekes és hasznos információkat, meggyőződésünk szerint nem hiányozhat egyetlen vajdasági magyar család asztaláról sem. Továbbá ajánljuk mindazoknak a figyelmébe, akik érdeklődnek a vajdasági magyarság sorsa iránt, vagy kapcsolatba kívánnak kerülni a közélet személyiségeinkkel, a politika, tudomány és kultúra szereplőivel.

Bolti eladásban vagy könyvbemutatókon lehet megvásárolni?

– (Hódi Sándor) Eredetileg karácsonyra vártuk a lexikon megjelenését, majd az év végére, később januárban a magyar kultúra napjára. De most talán igaz lesz. Mindenesetre a bemutatót tervezzük. Az igényesen szerkesztett, grafikailag reprezentatív kivitelű, színes borítójú, fűzött, kemény táblás kötetet, amelynek fedőlapját Csernik Előd tervezte, az újvidéki Forum Nyomdában jelenik meg. Az ára 30 euró, illetve az ennek megfelelő dinárösszeg. Megrendelés esetén ehhez hozzájön a csomagolás és postaköltség. A postaköltség megtakarítható személyes átvétel esetén a kiadóban vagy könyvbemutatókon. Terveink között szerepel ugyanis a lexikon bemutatása Vajdaság több településén. Igyekszünk eljutni mindenhová, ahol igény mutatkozik rá.

2010-es kortárs lexikonunkból többen mégis hiányoznak, akiknek ott lenne a helyük. Vannak, akiket nem tudtunk elérni, mások ismételt próbálkozásunk ellenére sem válaszoltak megkeresésünkre. A munkálatok azonban nem zárultak le, a ki kicsoda lexikonok idődről időre megjelennek, állandóan bővülnek, új nevekkel egészülnek ki, ezért továbbra is várjuk azoknak a jelentkezését, akik a későbbiek során szeretnék közzétenni életrajzi adataikat. (e-mail: szechenyiistvan@adacity.net, levelezési cím: Dr. Hódi Sándor, Széchenyi Stratégiakutató Társaság, Ki kicsoda, 24430 Ada, Vuk Karadžić u. bb. IV/18.)