2024. május 20., hétfő

Az irodalom összeköti az embereket

Vasárnap kezdődik a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár

Idén október 23-a 30-a között rendezik meg a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt Az írott szó visszatérése elnevezéssel.

– Két évre el kellett halasztanunk a vásárt a koronavírus miatt, amely alábbhagyott, de megjelent egy új betegség, a háború. Ezekről a „betegségekről” sok könyvet írtak. A jó irodalom lényege, hogy gyógyszerként működik, ha naponta olvasunk – nyilatkozta a médiának Dušan Kovačević, a könyvvásár szervezőbizottságának elnöke.

Nataša Mihailović Vacić, Belgrád város kulturális kérdésekkel megbízott titkára kiemelte, hogy az idei szlogen egyszerre utal a koronavírus-járvány okozta törésre, de egyúttal a vásár teljes történetére is, hiszen jelzi a küzdelmet az esemény a fennmaradásáért. Hozzátette valamint azt is, hogy az olvasóknak lehetőségük lesz megismerni az idei év kiemelt vendége, Románia irodalmát.

Silvia Davidoiu, Románia szerbiai nagykövete szerint az irodalom mindig is összekapcsolta az embereket, és bízik benne, hogy kínálatuk megfelel a szerbiai olvasók igényeinek.

Az idei vásáron több mint 30 román szerzőt mutatnak be, kortárs kiadásokat, de klasszikusokat is, valamint egy sor kísérő rendezvénnyel is készülnek.

– Az irodalom a szellem és a szív kapuja, ezért hívunk minden irodalomkedvelőt, hogy látogassa meg standunkat és ismerjen meg minket közelebbről – mondta a nagykövet.

Az idei Vásár programjában Románia mellett a régió országai is szerepelnek. Érkeznek vendégek Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Németországból, Fehéroroszországból, Oroszországból, Kínából, Iránból, Svájcból, Marokkóból, Egyiptomból és Indiából.

A szervezők számos programmal várják az érdeklődőket. Az Írok, ezért létezem elnevezésű programciklus keretében szerb és külföldi írókat mutatnak majd be. Az Emlékezés ideje program keretében Ivo Andrić, Vasko Popa és Borislav Mihajlović Mihiz születésének évfordulója alkalmából a kritikai kiadások előkészítéséről, a költői örökségről és az irodalomkritika tekintélyéről is ejtenek szót. A SANU (Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia) megalapításának 180. évfordulója pedig kiváló alkalom a szerbiai könyvtári hagyományok bemutatására. Ugyanakkor a fiatal olvasóknak  és a gyerekeknek is színes programokkal készülnek.

A vásáron értékelik az éves kiadói produkciókat és díjazzák azokat.