2024. június 2., vasárnap

Az üveg a figyelem középpontjában

A belgrádi Collegium Hungaricumban gyógyszertári kellékek tekinthetők meg

Az üvegbúra alatt címmel nyílt meg az üveg nemzetközi évében a nyári szünet utáni első kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban. Ezúttal olyan gyógyszertári üvegtégelyeket tekinthet meg a közönség október 25-ig, amelyek a 18., 19. és a 20. századból, mindenekelőtt vajdasági gyógyszertárakból származnak.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatónője a kiállítás megnyitóján kiemelte, intézményük az elmúlt időszakban, hol a koronavírus-járvány, hol más körülmények miatt kényszerült arra, hogy ritkábban tartson kapcsolatot a közönséggel, de megörvendeztetve a hallgatóságot rámutatott, hogy részükről egy aktív időszakra számíthatnak a rendezvényeik iránt érdeklődők. Az idei őszi első kiállításukkal az üveg nemzetközi évének adóznak (az Egyesült Nemzetek Szervezete ugyanis a 2022-es évet az üveg évének nyilvánította).

Jelena Manojlović, a belgrádi Gyógyszerésztörténeti Múzeum kurátora arról szólt, hogy múzeumuk immáron negyedik éve, hogy együttműködik Magyarország belgrádi nagykövetségének kulturális osztályával. Ezúttal a gyűjteményükből, a kulturális örökségből olyan tárgyakat mutatnak be, amelyek érzékenységük miatt kis számban maradtak fenn és ritkán láthatók a nyilvánosság előtt. Mint azt lapunknak elmondta, ritka darabok ezek, amelyek nem képezik állandó kiállításuk részét, csak ritka alkalommal mutatják be a közönségnek.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Zoran Lević, a belgrádi Tudományos és Technológiai Múzeum megbízott igazgatója is méltatta a kiállítást. Rámutatott, hogy az üveget az ember már kétezer éve használja fontos folyadékok tárolására. A római időkben az illatszereket fiolákban tárolták, de az évek során bebizonyosodott, hogy az üveg laboratóriumi körülmények között is nagyon jól viselkedik. Ma már minden laboratóriumban használják nem csak tárolásra, hanem munka közben is az üveget.