2024. május 20., hétfő

Egy festőcsalád három generációja

A kiállítás május végéig látható a Szabadkai Városi Múzeumban

A Szabadkai Városi Múzeumban január 25-én nyílt meg A pesti Schöfft festőművész család című kiállítás, amelyen a család három generációjának képviselői, Schöfft József, József Károly és Ágoston műveit mutatják be. A hétvégén Korhecz Papp Zsuzsanna, az intézmény festő-restaurátora tárlatvezetést tartott, így az érdeklődők többet megtudhattak a családról, a három alkotó tevékenységéről, illetve a XIX. század első felének művészettörténetéről.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Az Észak-Németországból származó Schöfft család és Szabadka kapcsolata a Szent Teréz-székesegyház építése idején kezdődött, amikor is az akkori építtetők Schöfft Józsefet kérték meg arra, hogy fesse meg a templom fő oltárképét. A festő ennek a kérésnek eleget tett, és egyéb alkotásokkal is hozzájárult a templom berendezéséhez. Mint a tárlatvezetésen megtudtuk, Schöfft József igen népszerű alkotónak számított, és Kárpát-medence-szerte 69 oltárképet festett, ugyanakkor az akkori kornak megfelelően nem törekedett az eredetiségre, hanem jelentős mértékben támaszkodott a régi nagy mesterek kompozícióira is, és nem is tarthatjuk valódi művésznek, sokkal inkább jó mesterembernek, akinek a munkáját kisebb plébániák is meg tudták fizetni. A család rövid idő alatt nagy vagyonra tett szert, és tevékenysége olyan jelentős volt, hogy az utcát, amelyben a műhelye elhelyezkedett, ennek nyomán Képíró utcának nevezték el, és ma is ezen a néven találjuk meg a térképeken. Ennek ellenére a Schöfft család munkásságáról egy időre megfeledkeztek a kutatók, és most kezdik újra felfedezni azt.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Az oltárképek és egyéb, egyházi jellegű alkotások mellett a Schöfft család jelentős állami megrendeléseket is kapott. A tárlaton láthatjuk többek között I. Ferenc császár és József nádor portréját is, amelyeket a pesti egyetem alapítóünnepségére készített Schöfft József Károly, ugyanakkor gróf Széchenyi István egyik ismert portréjával is találkozhatunk. A tárlatvezetésen megtudtuk, hogy a Pestre költözött Schöfft család harmadik generációját képviselő Ágoston már több mint jó mester, és őrá már világszerte ismert képzőművészként tekinthetünk, aki számos országban járt és dolgozott, és a halál is Londonban érte utol. A Schöfft család három legjelentősebb képviselője mellett a többi tagja is valamilyen kapcsolatban volt a képzőművészettel, és a család női tagjai is kivették a részüket a műhely fenntartásából.

A pesti Schöfft család munkásságát bemutató tárlat május végéig látható a szabadkai múzeumban, majd ezt követően a kiállítás Bajára költözik.

Nyitókép: Fotó: Benedek Miklós