2024. április 20., szombat

A digitalizáció útján

A bácsfeketehegyi általános iskola projektorokat és laptopokat kap a British Councilnek köszönhetően – Az iskolában már működik az AMRES, és mikro:bit programozással is foglalkoznak

A XXI. században az informatikai jártasság már majdnem olyan fontos, mint az írás és olvasás. Épp ezért a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola több olyan programban is részt vett és részt vesz, amelyek az iskola digitális fejlesztését célozzák meg. Bojtos Béla iskolaigazgató arról számolt be lapunknak, hogy brit támogatásnak köszönhetően elkezdték a digitális iskola projektum megvalósítását.

Bojtos Béla iskolaigazgató (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla iskolaigazgató (Lakatos János felvétele)

– A British Councilen keresztül beindult egy projektum Szerbiában, aminek keretében 2000 digitális iskolát alakítanak ki. Ezt lebontották 500-as csoportokra, és a bácsfeketehegyi általános iskola 500. az első csoportban. Ez annyit jelent, hogy digitális tantermeket fogunk felszerelni. A projektum felkészítő szemináriummal indul, amin néhány tanítónk már részt vett. Itt elsajátították, hogy hogyan kell használni a digitális tankönyveket és megismertették velük az egész rendszert. Természetesen, a rendszer működéséhez megfelelő hálózatra is szükség van. A mi iskolánkban már van AMRES hálózat, amit a szerb állam tart fent. Egyelőre még csak 20 Mbps a sebessége, de az ígéret szerint, amikor befejeződik a projektum, akkor eléri a 100 Mbps-t – mondta el Bojtos, majd azzal folytatta, hogy a folyamatban lévő projektum keretén belül az állam 10 projektort és 10 laptopot ígért az iskoláknak. Elsőre mindössze 4 projektor érkezett meg, laptopot pedig még nem kaptak. Az illetékesek ígérete szerint 15-éig a teljes felszerelést meg fogják kapni, számolt be az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy ők már így is használni tudják a kivetítőket, mert minden tanteremben van számítógép, amiről üzemeltetni lehet őket.

A digitális tanterem keretén belül hamarosan használni lehet a digitális tankönyveket, ám egyelőre még nincsenek magyar nyelvű digitális könyvek, tudtuk meg Bojtostól, aki ennek ellenére pozitívan áll az ilyen jellegű fejlesztésekhez. A bácsfeketehegyi általános iskola több, digitális fejlesztést célzó projektumban is részt vett, pl. foglalkoznak mikro:bittel is.

A felszerelésre váró projektorok és tartók (Lakatos János felvétele)

A felszerelésre váró projektorok és tartók (Lakatos János felvétele)

– Ugyancsak a British Councilen keresztül sikerült becsatlakoznunk a mikro:bit programba. A program igazából arról szól, hogy a gyerekek mikro:bit berendezéseket kapnak, amik programozhatók. Okos telefonról és számítógépről is lehet programozni, és különböző dolgokat lehet vele szabályozni. Pl. lehet belőle rádiót készíteni, riasztót, szemafort, stb. A 4x5 centiméteres mikroszámítógép lényege, hogy programozható és össze lehet kötni különböző eszközökkel, valamint akár mobilról is könnyen vezérelhető. Számtalan lehetőséget kínálnak, és elmondhatom, hogy roppant népszerű a gyerekek körében. Egyrészt azért, mert egyszerű a használata, másrészt a gyerekek meg tudják valósítani azt, amit elképzelnek. Fejben összeraknak egy rendszert, amit a valóságban is meg tudnak valósítani – mondta el az igazgató.