2024. április 19., péntek

A szülők tovább harcolnak a Petőfiért

Nem fogadható el az óbecsei Alsóváros iskolájának bezárására tett javaslat

Mint ahogy arról pénteken beszámoltunk, a Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta csütörtöki ülésén az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén, amely szerint a 80 százalékban magyar diákokat befogadó iskolának azért kell megszűnnie, mert a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van.

A szülők nem nyugszanak bele az iskola bezárásába

A szülők nem nyugszanak bele az iskola bezárásába

Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke szerint ez akkor is törvényes megoldás, ha az iskolában a kormányrendelet szerint meghatározott legkevesebb 16 helyett 20 osztály működik.

A szülői tanács képviselői pénteken sajtótájékoztatón jelentették be: a munkacsoport javaslatát nem tudják elfogadni.

– A munkacsoport egy olyan javaslatot fogalmazott meg, mely több pontján is ellentétes az aktuális rendelettel. Megnyugtató ugyanakkor az, hogy a munkacsoport csupán javaslatot fogalmazott meg, és nem ő dönt, sőt az ő döntését sem támogatta minden tagja, ezért mi az akciónkat tovább folytatjuk. Most szükségünk van a jó szándékú emberek további támogatására. Nem állunk meg, küzdeni fogunk a végsőkig! Ezúton kérjük az illetékes szerveket, akadályozzák meg iskolánk megszüntetését! – mondta Koncz Mónika, a szülői tanács tagja.

Mielőtt a községi képviselő-testület is elfogadná a munkacsoport javaslatát, a dokumentumról közvitát tartanak, majd a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság véleményezése után az oktatási miniszter mondja ki a végső ítéletet az iskola felett. Ha a miniszter ezt a javaslatot elfogadja, a „petőfis” diákok valószínűleg már szeptembertől másik tanintézménybe lesznek kénytelenek járni, a dreai és mileševói kihelyezett tagozatokat a Samu Mihály Általános Iskola venné át, a Petőfi iskola épületét pedig középiskolai diákotthonként hasznosítanák.

A tanintézmény megmentése érdekében hétfőn indított petíciót ezidáig mintegy négyezren írták alá. Aki támogatni szeretné ezt a kezdeményezést, az a Petőfi Sándor Általános Iskolában munkanapokon 8 és 18 óra között, illetve az Együtt a Petőfiért Facebook-oldalon elektronikusan is megteheti ezt. (szerző: feró)

 MNT: Az egyetlen lehetőség, hogy az iskola megmarad

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola esetében az észszerűsítés hátrányosan érintené elsősorban a magyar nyelven tanuló diákokat és családjukat, közvetve pedig a vajdasági magyar közösség egészét is. Az MNT álláspontjáról Hajnal Jenő elnököt kérdeztük:

– Egy munkacsoport végezte el az észszerűsítést különféle kritériumok alapján. Ezt a Magyar Nemzeti Tanács semmiképpen sem tudja támogatni. A munkacsoportnak meg kell fogalmaznia egy tervet a teljes óbecsei iskolahálózatra vonatkozóan, majd ezt az MNT-nek véleményeznie kell. Nyilvánvalóan csak azt a tervet támogatjuk, amely a mostani hálózatot tartja meg.

Elmondta azt is, hogy a legfontosabb, hogy az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradjon, hiszen egy emblematikus értékű, közösségi szempontból is nagyon fontos intézményről van szó:

– Ezt látjuk az aláírásgyűjtésből, az óbecseiek erőfeszítéséből. Ezt a csatát nemcsak megvívni és megnyerni kell, hanem minden olyan helyen, ahol módosítani akarnak a magyar oktatást is érintő iskolahálózatokon, csak egyetlen érdeket lehet szem előtt tartani: a magyar közösség érdekét.

Hozzátette, hogy a nemzeti tanácshoz folyamatosan érkeznek be a véleményezések az iskolai hálózatokról. Az MNT azokban az esetekben adta hozzá ezekhez a maga támogató nyilatkozatát, ahol az eddigi hálózatot támogatták az önkormányzatok:

– Éppen ezért egyebek között a nagykikindai iskolahálózatot nem tudtuk támogatni, hiszen a szajáni általános iskolát, ami eddig önálló volt, egy városi intézményhez szerették volna csatolni. Ha kell, a legmagasabb szintig el fogunk menni. Mind a nemzeti tanácsban, mind pedig tartományi és köztársasági szinten mindent meg fogunk tenni azért, hogy a magyar közösség számára létfontosságú iskolahálózat alakuljon ki. Ez teszi lehetővé, hogy akik itthon magyar nyelven tanulnak, azok az iskolában érezzék azt a magyar nyelvű szellemiséget, amely nélkül ma iskolát nem kell, és nem is szabad elképzelni.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy esélyek fontolgatása helyett egyetlen lehetőséget lát: hogy a Petőfi Sándor Általános Iskolának meg kell maradnia. (szerző: zs)

VMSZ: Elfogadhatatlan az iskola bezárása

Elfogadhatatlannak tartja az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását a Vajdasági Magyar Szövetség – nyilatkozta a Pannon RTV-nek csütörtökön Pásztor István. A VMSZ elnöke kijelentette, elhamarkodott és károkat okozó döntésnek tartja az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport és a községi tanács döntését. Pásztor István leszögezte, a VMSZ nem támogatja az általános iskola bezárását, és mindent megtesznek a döntés felülvizsgálatáért.

„Azt gondolom, hogy iskolát és templomot csak végső esetben csukunk be, és ez messze nem az az eset. Szeretném elmondani azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve én személy szerint mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a kérdés felülvizsgálásra kerüljön. Ehhez a feladathoz már a mai nap folyamán, közvetlenül azt követően, hogy az információnak a birtokába jutottam, hozzáfogtam. Remélem, hogy ez az erőfeszítés sikeres lesz. Szeretném megnyugtatni az óbecseieket, szeretném megnyugtatni a közvéleményt, azt gondolom, hogy ez az eset például, amikor elmondható, hogy nem eszik a kását olyan forrón, mint amilyen forrón megfőzik”, nyilatkozta Pásztor István a Pannon RTV-nek.