2024. április 25., csütörtök

Gyorsvasút, korszerű vasútállomások

Kern Imre: Szabadka és Újvidék között lezárjuk a vasútvonalat az építkezés idejére, lebontjuk az egész vasútvonalat és újat építünk

Az új selyemút, amelynek a pireuszi kikötőtől Budapestig vezető szakaszán található a Belgrád–Budapest gyorsvasút is, egyre nagyobb hangsúlyt kap. A gyorsvasút egyes szakaszain már folynak a munkálatok, a részét képező Žeželj hidat is átadták a vasúti forgalomnak.

Kern Imre (Ótos András felvétele)

Kern Imre (Ótos András felvétele)

A jövő évben pedig már nekilátnak az Újvidék–Szabadka közötti szakasznak is, ami teljesen új közlekedési megoldásokat és objektumokat ígér, hogy a vonatok 160 kilométeres óránkénti sebességet, városon belül pedig 100 kilométeres óránkénti sebességet tudjanak elérni, tudtuk meg Kern Imrétől, a közlekedési és építésügyi minisztérium államtitkárától. Rámutatott, ezt a vasútvonalat folytatni szeretnék, így Belgrádtól a macedón határig a vasút kiépítésének újabb lehetőségeiben gondolkodnak, persze amellett, hogy már folynak felújító munkálatok a Belgrád–Niš, valamint a Niš és a macedón határ közötti vasúti szakaszon.

Részletezve a gyorsvasút építkezésének körülményeit, Kern Imre lapunknak elmondta: a Belgrád–Budapest gyorsvasút szerbiai szakasza három részből épül. A Belgrád központja és az Ópazova közti szakaszt a kínaiak építik, akikkel a hitelszerződést tavaly kötötte meg az állam. Ez decemberben lépett hatályba, míg az építkezési engedélyt erre a szakaszra november 28-án megkapták. Az előleget is átutalták a kivitelezőnek, már csak a munkálatok kezdetére várnak.

A Zimony–Batajnica és a Batajnica–Pazova szakaszon területkisajátítás folyik.

Miért van szükség a területek kisajátítására?

Megkezdődtek az előkészületi munkálatok a békovai körforgalmi csomópont és a topolyai körforgalmi  csomópont között (Ótos András felvétele)

Megkezdődtek az előkészületi munkálatok a békovai körforgalmi csomópont és a topolyai körforgalmi csomópont között (Ótos András felvétele)

– Egyrészt fel fogjuk újítani a Zágráb felé vezető vasúti közlekedést, kereszteződés, illetve váltók nélkül fogjuk megoldani Pazovától Ruma felé. A horvát féllel dolgozunk azon, hogy ez a vasút is felújításra kerüljön, és a vonatok 100–120 kilométeres óránkénti sebességgel tudjanak haladni. Másrészről pedig Batajnica és Pazova között még két vágányt építünk. Ez a két új vágány a teherszállításra fog szolgálni, vagyis a teherszállítás teljesen külön lesz választva a gyorsvasúttól.

A munkálatok idején, amíg az egyik vágány felújítása folyik, a másikon folyamatos lesz a vasúti közlekedés, azzal, hogy amikor a különböző váltórendszerek beépítése történik a vasútállomáson, akkor akár három napos közlekedési szünet is lehet a vasúton.

A gyorsvasút első szakaszának megépítéséről szóló szerződés futamideje három év, attól a naptól kezdve, amikor hivatalosan elkezdődnek a munkálatok. Erre várhatóan májusban kerül sor, mert a kínai kivitelező még nem teljesített minden feltételt.

A második szakasz kiépítéséről a szerződést az orosz vasutakkal kötöttük meg. A munkálatok tervszerűen folynak a szerbiai alvállalkozókkal. Ezen a szakaszon két nagy objektum van: a Fruška Gora-i alagút, illetve a Karlócától az alagút bejáratáig vezető viadukt. Ennek a két objektumnak a kivitelezési határideje 4 és fél év, azzal, hogy erre a 4 és fél évre rá kell még adni a vágányok lefektetésének és az elektromos rendszerek kiépítésének idejét is.

A napokban megkezdődik a vágányok cseréje is. Inđia környékén kezdjük a munkálatokat. A menetrend úgy lesz kialakítva, hogy lesznek olyan napszakok, amikor nem lesz forgalom, de várhatóan erre éjszaka kerül sor. Tehát napközben a vonatok menetrend szerint fognak közlekedni, amikor pedig a már említett háromnapos zárlat lesz a rendszerben, akkor autóbuszok pótolják majd a vasúti szerelvényeket.

Mikor várhatók a harmadik szakasz, az Újvidék–Szabadka vasútvonal építési munkálatai?

A Žeželj hidat átadták a vasúti forgalomnak, a jövő évben pedig már nekilátnak az Újvidék–Szabadka közötti  szakasznak is, ami teljesen új közlekedési megoldásokat és objektumokat ígér (Ótos András felvétele)

A Žeželj hidat átadták a vasúti forgalomnak, a jövő évben pedig már nekilátnak az Újvidék–Szabadka közötti szakasznak is, ami teljesen új közlekedési megoldásokat és objektumokat ígér (Ótos András felvétele)

– Amíg az újvidéki állomásig az orosz vasutak épít, az újvidéki állomástól Szabadkáig, illetve a magyar határig a kínaiakkal állapodtunk meg a munka árában. De a szerződés aláírása még hátravan, ugyanis azt megelőzően szükség van egy kormányhatározatra, ami elfogadja a szerződés szövegét. Erre a döntésre várhatóan május 15-ig sor kerül.

A kivitelezésre olyan műszaki megoldást választottunk, miszerint a vasútvonalat lezárjuk a kivitelezés idejére, lebontjuk az egész vasútvonalat és újat építünk. Ezzel jelentősen csökkentettük a kivitelezés árát, ugyanakkor három hónappal rövidebb idő, 33 hónap alatt készül el az Újvidék és a határ közötti vasúti szakasz. Ez egy 108 kilométer hosszú szakasz, amely mellett szerepel még 9 vasútállomás teljes felújítása, három új kiépítése, valamint 49 aluljáró, illetve felüljáró kiépítése, és Verbászon épül egy 1600 méter hosszú viadukt is. Verbásznál a vasútvonal gyakorlatilag a város felett halad majd. Ezen a viadukton lesz a vasútállomás is. A munkálatok 943 millió euróba kerülnek, vagyis 8,7 millió euróba kilométerenként. Kedvező árnak tűnik, ha összehasonlítjuk a München–Berlin vasútvonallal, ami 16,5 millió euróba került kilométerenként.

Egy összetett, a vasutat és a közúti közlekedést is érintő építkezés elé nézünk…

Az elkövetkező években közel 100 millió eurót fordítanak a hajózás biztonságosabbá tételére – Zentánál  halad el egy vontatóhajó a Tiszán (Gergely József felvétele)

Az elkövetkező években közel 100 millió eurót fordítanak a hajózás biztonságosabbá tételére – Zentánál halad el egy vontatóhajó a Tiszán (Gergely József felvétele)

– Még be kell fejeznünk a részletes területrendezési tervet, aminek a közvitája valamikor őszre várható. Vagyis akkor már minden tulajdonos tudni fogja, hogy kisajátításra kerül-e majd az ingatlana. Itt el kell mondanom, hogy Szabadkára új vonalon jön be majd a gyorsvasút, mert a Naumovićevo vasútállomás után, ahol a vasútvonal az Y-elágazást keresztezi, nagy ívben kelet felé fordul majd és nem megy keresztül a Sándor helyi közösségen, hanem a zentai vasútra csatlakozik, és ezen keresztül jut be a szabadkai vasútállomásra. Így sokkal nagyobb sebességet tudunk biztosítani, de a sándori ipari övezetet továbbra is el tudjuk látni, valamint az ipari vágányokat csak így tudtuk megőrizni.

Teljesen átalakulnak majd a vasútállomások. Mindenhol az utasok aluljárón vagy felüljárón tudnak majd a vágányokra jutni, ugyanis a teljes vasútvonal zárt lesz, sem ember, sem gép, vagy vadállat, nem juthat a sínekre. Ilyen sebességnél ez elfogadhatatlan.

Új vasútállomás lesz Lovćenacon, sokkal közelebb Kishegyeshez, mint ahogy ez eddig volt. Illetve a Zentai útnál és a Becsei útnál is aluljárókat építünk.

A teherszállítás, amíg tart az építkezés, a Szabadka–Zombor–Hódság–Újvidék útvonalon fog közlekedni. Ez a vasútvonal jó állapotban van. Az idén felújítjuk a hódsági, futaki és a bácsordasi (karavukovói) vasútállomást, hogy 80 kilométer óránkénti sebességgel tudjanak közlekedni a szerelvények. A személyszállítás pedig kombinált lesz, autóbusszal, illetve a nemzetközi vonatok kerülőúton fognak közlekedni. Reményeim szerint jövőre megkezdődnek a Szabadka–Zenta vasúti szakasznak a karbantartási munkálatai, hogy 22,5 tonnás teherbírásra legyenek képesek a sínek, illetve hogy a személyvonatok 80 kilométer óránkénti sebességet tudjanak elérni.

Más helyen is folynak vasúti felújítások, és számunkra nagyon fontos, hogy a bánáti vasútvonal is felújításra kerüljön. Jelenleg a Pancsova–Újvidék szakasz munkálatai folynak.

Milyen fázisban van a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal projektuma?

– A Szabadka és Szeged közötti vasút tervdokumentációja elkészült. Amint megoldódik a pénzelése ennek a projektumnak, megkezdődhet az építkezés. A Baja–Szabadka vasútvonalra pedig folyamatban van a tervdokumentáció elkészítésére a kivitelező kiválasztása.

Megállapodtunk a magyarországi nemzeti fejlesztési miniszterrel abban, hogy ennek a vasútvonalnak, illetve a Tisza folyónak az európai korridorrendszerbe való bekapcsolását a magyar fél fogja kezdeményezni. Ez egy hosszú folyamat, illetve majd csak 2020 után várható a következő korridor-felülvizsgálati ciklus. Addig el kell készíteni az indoklást, miért fontos, hogy ezek az útvonalak is az európai korridor részévé váljanak.

A vasút mellett nagyon fontos szerepe van az Y-elágazásnak is. Mikor kerül sor a Zombori úttól a kelebiai határátkelőig vezető szakasz megépítésére?

– Megkezdődtek az előkészületi munkálatok a békovai körforgalmi csomópont és a topolyai körforgalmi csomópont között, ami magában foglalja a Csantavéri út feletti és a Belgrád–Budapest gyorsvasút feletti hidat, illetve a Zombori útnál kialakítandó körforgalmat. A munkálatokat november elsejéig be is kell fejezni a kivitelező szabadkai Vojputnak.

A következő évi költségvetés tervezetének az előkészületi folyamában, novemberben 1,4 millió dinárt biztosítottunk a terv befejezéséhez. Vagyis ezt követően már az Y-elágazás egészen a határig kiépülhet.

Az Európai Újjáépítési Banktól biztosítottunk eszközöket az autópálya Horgostól Feketicsig vezető szakaszán a jobb oldali sáv felújítására, ami nagyon rossz állapotban van. Ugyanakkor a pazovai fizetőkaput megpróbáljuk a nyárig kiszélesíteni még négy kapuval, hogy kisebb legyen a várakozási idő. A szőregi kaput pedig felszámoljuk, pihenőt alakítunk ki a helyén és elektromos autótöltést szolgáló felszereléssel látjuk el.

Miután sokan utaznak Görögországba, jó hír, hogy az idei év végig elkészül az autópálya a macedón, a bolgár határig, illetve Čačakig is. Illetve a Preljina–Čačak–Požega szakaszra is megkötöttük a szerződést. A hitelekre várunk, hogy legkésőbb jövő márciusban is megkezdődhessen az építkezés ezen a szakaszon.

A vasúti és közúti közlekedés mellett a folyami közlekedés kapcsán is újdonságok várhatók?

– A hajózással kapcsolatban komoly projektumaink vannak az Európai Fejlesztési Bankkal, illetve az Európai Unióval. Az elkövetkező években közel 100 millió eurót fordítunk a hajózás biztonságosabbá tételére, illetve különböző kritikus szakaszon a folyómeder kotrására a Dunán, a Száván és más folyókon. Megbeszélést folytatunk a horvát közlekedési miniszterrel, így a dunai szakasz hajózási problémájának megvitatása májusban, illetve június elején folytatódik. Problémák vannak a határvonalon, ugyanis a horvát fél azt szeretné, ha a történelmi határ mentén, a szabályozás előtti Duna mentén lenne a határ. Nehéz tárgyalások ezek, ám az egyedüli lehetséges határvonal a Duna közepén húzódhat – mondta végül Kern Imre, a közlekedési és építésügyi minisztérium államtitkára.