2024. április 24., szerda

Egymilliárd dollár az aszálykár

Az utóbbi évek átlaghozamaihoz képest az idei aszályos nyár mintegy 20 százalékkal csökkentette a mezőgazdasági haszonnövények hozamát, a múlt évihez viszonyítva azonban – amely a kimondottan sok csapadéknak köszönhetően jobb volt az átlagosnál – mintegy 30 százalékos a terménykiesés. A pénzbeli értéke meghaladja az egymilliárd dollárt – jelentette be tegnap Milan Prostran mezőgazdasági szakember.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Beta hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, az idei aszályos évet egy-egy átlagos évvel ildomos viszonyítani, és nem a tavalyival, amely rekordnak számított minden mezőgazdasági kultúra hozamát illetően. Egy átlagosnak megfelelő mezőgazdasági évben öt-hat milliárd dollár értékű termény takarítható be.

A szakember hozzátette azt is, hogy a vegetációs időszak még tart, és némi remény van még arra, hogy a hétvégi esőzéseknek köszönhetően javul a növények állapota, de sajnos az ellenkezője is elképzelhető, hogy még rosszabbra fordul a helyzet, ezért pontos adatok még nem közölhetők. Csupán jóslatokba lehet bocsátkozni. Az már biztos, hogy a kimondottan magas hőmérséklet leginkább a kukoricának ártott, amelyet az idén 1,1 millió hektáron vetettek.

A klímaváltozás és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás ellen az állam még mindig nem tudja felvenni a harcot, mert még mindig nincs elegendő öntözőberendezéssel ellátott termőterület. Ezért az lenne a megoldás, ha a termelők inkább az őszi kalászosok felé fordulnának, és megdupláznák a vetésterületüket. A korábbi években 500 000–600 000 hektáron került a mag földbe ősszel.

Másrészt – mondja Prostran – az is megoldás lenne, ha akár egy hónappal korábban elvetnék a gazdák a tavaszi kapásnövényeket, hogy megerősödve várják a nyári forróságot.