2024. április 25., csütörtök

Migránsok fosztogattak Bezdánban

Korábban már foglalkoztunk a hétvégi házakat föltörő, a berendezést eltüzelő migránsok jelenlétével Bezdán, Küllőd és Béreg közelében. A magyarországi határzárral szembesülve a legtöbbjük elhagyta a térséget, a kitartóbbak azonban maradtak, lakatlan hétvégi házakban húzták meg magukat annak reményében, hogy a mocsaras, lápos, erdős területen csak átjuthatnak Horvátország, majd Magyarország területére.

Béreg közelében ugyanis van egy három kilométeres határszakasz, ami élénken foglalkoztatta a migránsokat. A szakasz fele a Bajai-csatorna mentén húzódik, a másik fele pedig a csatorna mellékágán, az úgynevezett Generalska barán át a kengyijai erdőbe vezet. A migránsok nem egy alkalommal horgászokat kényszerítettek arra, hogy csónakjukkal vigyék át őket a túlpartra. A leleményesebbek pedig kötelet feszítettek ki a csatorna fölött, és az arra erősített, lopott hűtőládában húzták át egymást a vízen. Miután a magyarországi hatóság megerősítette a vízi ellenőrzést is, fölhagytak az illegális határátlépés ilyen kísérleteivel.
A jelenleg Zomborban élő Blago Bašić a minap fedezte föl, hogy lakatlan bezdáni házát is föltörték a menekültek, és tönkretették a berendezést. A magyarul anyanyelvi szinten beszélő nyugdíjas vízvezeték-szerelőről többször is írtunk lapunkban, majdnem egy évtizede ugyanis minden évben elzarándokol Međugorjéba, a kegyhelyhez, méghozzá egy kivénhedt mopeddel. Tavaly 23 napos zarándoklata során több mint kétezer kilométert tett meg, végigjárta Horvátországot, az Adria partját, Montenegrót és Szerbiát, miközben Szlovéniában is megfordult. Zombortól Bezdán alig 15 kilométerre esik, de a kárt csak későn fedezte föl a pórul járt háztulajdonos.
– Ebben a házban éltem, üzletet tartottam, de később beköltöztem Zomborba. A tél beállta előtt kimentem Bezdánba, elzártam, a vezetékből kiengedtem a vizet. A minap jártam ismét a faluban, hogy megnézzem a házat. Hát volt mit látnom! Betörték a bejáratot, földúltak mindent, de mindössze néhány apróságot vittek magukkal, köztük az összes ágyneműt. Az igazi baj, hogy a vizet is megengedték, de távozásukkor nem zárták el a főcsapot, a csövek szétfagytak, amikor beléptem, a falakból csorgott a víz – meséli Blago Bašić.
Mivel a házban nincsen kályha, a migránsok egy öreg kvarcmelegítő fémteknőjében gyújtottak tüzet, a füst befogta a mennyezetet, minden koromra bűzlik.
– A szomszédok látták, hogy migránsok téblábolnak a ház előtt, de nem gondolták, hogy be is törnek. A környéken több idős háztartás is van, most utólag is aggódunk, mi történhetett volna, ha netán rájuk törik az ajtót. Korábban is láttak a faluban migránsokat, de nem hitte senki, hogy a központban házat törnek föl – véli a károsult.
Blago Bašić jelentette az esetet a rendőrségnek, de nem reméli, hogy kézre kerülnek az elkövetők, de ha azonosítanák is őket, az okozott kár költségeit nem lehetne behajtani rajtuk.