2024. április 25., csütörtök

Egy kép mint ezer szó

A Szabadkai Városi Múzeum szervezésében, a városháza tornya alatti Emléktárgyboltban nyílt meg kedden este Basch István Bellа Italia című fényképkiállítása, amely Olaszországba kalauzolja a fotók megtekintőit. Az egybegyűlteket Bába Anikó múzeumpedagógus köszöntötte, majd pedig Bela Duranci művészettörténész nyitotta meg a kiállítást.

– Basch István kreatív érdeklődésének figyelmébe Olaszország került. Az emberi kezek alkotta építmények és a természet szépségének találkozása érdekelte leginkább. A műemlékeket úgy mutatja be, ahogyan ő látja, összefonódva a kék éggel vagy a fodros vízzel. Egyik képen a Dávid szobrot láthatjuk. Michelangelo valószínűleg nem sejtette, hogy ez az alkotás egy új kort vetít elő, a reneszánszot. Amikor a reneszánsz alkotásokat nézzük, megfigyelhetjük, hogy a példaképek az antik kultúrákból kerültek elő, szinte átugorva a középkort. A reneszánsz az antik római kultúra alapjaira épült és egy modern világot sejtetett. Amikor Basch Rómában, Velencében vagy épp Sienában fotózott, olyan víziót láthatott, mint amikor Michelangelo a Dávid szobrot készítette, egy új, modern világ megnyílását. A képeken jól látszódik a múlt és a jelen találkozása, de sejlik a jövő is. Egyik képén egy gondolás látható. Megkérdeztem Bascht, hogy ez a gondolás vajon a jövőbe mereng? Azt felelte nem, a turistákat nézi, mert a turisták pénzt hoznak. Ahogyan azt Basch is tartja, egy kép ezer szót mond el, ezért felesleges sokat beszélni. A képeket megtekintve, mindenkinek a saját élményeit, saját történeteit kell megfogalmaznia – mondta Bela Duranci.

A megnyitón Teodora Pavluković, a Piazza Italia szabadkai olasz kulturális központ tagja, Gordana Vidaković tanítványa énekelt.