2024. március 29., péntek

Az iraki hadsereg bejelentette Hatra városának teljes elfoglalását

Háromnapos hadműveletet követően az iraki kormányerőkkel szövetséges Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű ernyőszervezet teljesen elfoglalta Hatra városát csütörtökön az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől - jelentette be az iraki hadsereg főparancsnoksága.

A közlemény szerint a jobbára síita milíciákból álló félkatonai szervezetnek "rekord idő alatt" sikerült teljes ellenőrzése alá vonnia az észak-iraki Moszultól 110 kilométerre délnyugatra fekvő Hatrát, és kitűzték az iraki lobogót a város központi épületeire.
A háromnapos offenzíva alatt 5000 civilt evakuáltak a városból és elszállítottak 16 ezer birkát is. A hadsereg emellett úgy tudja, hogy a milícia harcosai már elkezdték az iszlamisták által a városban elhelyezett pokolgépek és robbanócsapdák hatástalanítását.
Abdul-Amir Dzsarallah altábornagy szerint a dzsihadisták "súlyos veszteségeket" szenvedtek a harcokban.
Az előző nap a Bagdaddal szövetséges szervezet bejelentette, hogy elfoglalták a Hatra határában fekvő azonos nevű, mintegy 2000 éves romváros területét. Az ókori település vélhetően a Kr. e. második vagy harmadik évszázadban épült a Szeleukida Birodalom területén. Az UNESCO 1985 óta tartja nyilván a világörökség részeként.
Hatra elfoglalására az Iszlám Állam iraki fellegvárának, Moszulnak a felszabadítására hat hónapja indított hadművelet keretében került sor. A Moszultól délnyugatra fekvő város a dzsihadisták egyik fontos utánpótlási útvonala mentén terül el.