2024. április 20., szombat

Milyen volt az iparosképzés Szabadkán?

Monográfia készül a mind ezidáig mélységeiben fel nem tárt témáról

Egy ezidáig nem igazán kutatott témával kapcsolatban nyílt kiállítás a szabadkai Politechnikai Iskolában. Az Iparos képzés Szabadkán a két világháború között 1918–1941 című kiállítás szerzője Georg Odri, az iskola tanára elmondta, érdekes volt kutatni ebben a témában, a két világháború között az iparosképzés nagy sokszínűséget mutatott, voltak például csak fiúknak és csak lányoknak szóló iparosiskolák is, maguk az iskolák profilja is változott, ami egy ideig csak iparosiskola volt, az egy idő után iparos-kereskedelmi iskola lett.

A kiállítás szerzője a levéltárban gyűjtött információkat, de a kiállításhoz a szomszédos Vegyészeti-Technológiai Iskolából is kapott kölcsön bemutatható anyagokat. Az iskola tanári folyosójának falára így kerültek fényképek és korabeli dokumentumok is, úgy mint iskolai pecsétek, fényképek a naplók egy-egy oldaláról, de olvasható szülői igazolás is.

Mint azt a megnyitón hallhattuk, ez a kiállítás nem jelenti a kutatás végét, van még mire fényt deríteni, és a tervek szerint készül egy monográfia is, vagy pontosabban egy brossúra monográfiai elemekkel.