2024. március 29., péntek

Belgrád háborog

Politikai indíttatásúnak tartja Aleksandar Vučić kormányfő a francia bíróság tegnapi döntését, miután felmentette Ramush Haradinajt, majd elutasította a Szerbiában háborús bűnökkel vádolt, volt koszovói miniszterelnök kiadatását Belgrádnak.

– A szerb kormány véleménye szerint a bíróság döntése szégyenteljes, botrányos, jogellenes, igazságtalan, de mindenek felett politikai indíttatású – emelte ki Vučić, Haradinaj felmentése kapcsán összehívott rendkívüli kormányülés után megtartott sajtótájékoztatóján. A kiadatási kérelem visszautasításával kapcsolatban pedig, amely megindoklásában az áll, hogy a kiadatás súlyos következményekkel járna Haradinajra, kiemelte: – Ha nem lenne tragikus és szomorú, vicces lenne. Mire hasonlít ez? Nem cukorkára és csokoládéra hívtuk, hanem hogy a háborús bűnei miatt akarjuk felelősségre vonni – mondta Vučić.
Amíg a szerb kormány felháborodásának adott hangot a franciaországi Colmarban meghozott bírósági döntés miatt, Prištinában a Szövetség Koszovó Jövőéjért (AAK) épülete előtt petárdákkal és tűzijátékkal ünnepeltek. Ramush Haradinaj a bírósági döntés után, a colmari bíróság épülete előtt adott nyilatkozat szerint ezt a csatát megnyerte és szabadon hazatérhet.
Mint ahogy azt az MTI hírül hozza, Hashim Thaci koszovói elnök szerint Ramush Haradinaj szabadon bocsátása jó hír az egész ország számára, hiszen azt bizonyítja, hogy "a demokratikus világ nem vesz tudomást az egykori Koszovói Felszabadítási Hadseregre (UCK) vonatkozó, megalapozatlan szerb vádakról".

Ramush Haradinaj ellen Szerbiában 2004-ben indult nyomozást. A szerbiai álláspont szerint ugyanis Haradinaj terrorista hadműveletek sorát követte el Koszovó területén 1997-et követően, amikor hosszabb időre Koszovó területére költözött. Támadásokat hajtott végre a szerb rendőrség őrseire Koszovó-szerte. A Koszovói Felszabadító Hadsereg egyik parancsnokává vált 1998-ban. Kezdeményezésére létrehozták a felszabadító hadsereg Fekete Sasok különleges alakulatát Glođanéban, ahol több tíz szerb civilt végeztek ki a vádirat szerint. A holttesteket a Radonjić-tóban és a falu ásott kutaiban találták meg. 1998-ban egy termőföldterületen több mint húsz holttestre bukkantak, e bűncselekményt is a nevéhez kötik.

Koszovó és Metóhia területén már indult bírósági eljárás Haradinaj ellen, akkor is háborús bűnökkel vádolták, ám 2012-ben felmentették minden vád alól.