2024. március 29., péntek

Jó negyedévet zárt a német Bayer

A Bayer német vegyi- és gyógyszeripari konszern kedvező eredménnyel zárta az első negyedévet - derül ki a vállalat által csütörtökön közzétett adatokból.

A Bayer első negyedéves bevétele éves összehasonlításban 11,7 százalékkal, 13,24 milliárd euróra nőtt. Az árfolyamhatást, valamint az eszközvásárlásokat és -eladásokat nem számítva a növekedés 9,4 százalék volt.
A kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 14,9 százalékkal, 3,89 milliárd euróra emelkedett.
A vállalat 2,08 milliárd eurós első negyedéves nyeresége 37,9 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakában elértet.
A profitnövekedés döntően a Covestro, a Bayer anyagtudományi divíziójából 2015-ben létrehozott vállalat kedvező eredményeinek köszönhető.
A Bayer tavaly szeptemberben 66 milliárd dolláros ajánlatot tett a Monsanto felvásárlására. A tranzakció még nincs lezárva, az amerikai és az uniós hatóságok jóváhagyására vár.
A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne.
A Monsanto vezető szerepet játszik a géntechnológiában, és az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna.
Nem a Monsanto Bayer általi felvásárlása az egyetlen nagy értékű folyamatban lévő felvásárlás az agrokémiai szektorban: a Dow Chemical a Dupont-t, a ChemChina pedig a svájci Syngentát veszi meg.