2024. április 25., csütörtök

Tragom zlatnog šakala

Monitoring šakala Ekološkog Pokreta u Bačkoj Topoli

O zlatnom šakalu se sve više priča. Mišljenja su podeljena. Neki se raduju što je ova vrsta šakala, koja se odavno nije pojavljivala na ovim prostorima, ponovo tu, a drugi se plaše da će ovaj grabljivac načiniti velike štete među domaćim i divljim životinjama.

Prošle godine lovci su ubili sedam šakala u okolini Bačke Topole, Bajše, Pačira, Svetićeva. Unazad par decenija, zlatni šakal se nije pojavljivao na našim prostorima, jedino na području Karpata se još mogao pronaći, a sada se ponovo pojavio.

U Mađarskoj su rađena istraživanja i tvrdi se da se zlatni šakal uglavnom hrani sitnim sisarima, plaši se ljudi, a da napadne ovce, zbog njegovih gabarita, teško da je moguće. Tako da, dok se ne ispita sadržaj njegovog želuca i creva ne može ništa da se tvrdi sa sigurnošću.

Ekološki Pokret Arcus u Topoli je došao na ideju da se uradi monitoring o postojanju šakala u okolini, da li postoje šakali ili čak porodice šakala.

Članovi pokreta su u toku aprila izlazili na mesta gde su prethodno primećivali kretanje šakala. Puštali su glasove koje oponašaju glas šakala, pokušavajući da izazovu interesovanje šakala koji se kriju u okolini. Nadali su se da će odnekud dobiti odgovor. Akcija je trajala celu noć, međutim nisu dobili očekivani odgovor nigde. Iz toga se može izvući zaključak da šakali nisu nastanjeni na ovoj teritoriji, pretpostavlja se da su to bili zalutali primerci.