2024. április 18., csütörtök

Május 2-án majális a Mini Jugoszláviában

A Mini Jugoszlávia területén az idén május 2-án immár tizenötödik alkalommal emlékeznek meg a szabadkai és környékbeli Jugoszlávia-nosztalgiázók. A nosztalgikus hangulatot többek között a Vardártól a Triglávig című zeneszámmal biztosítják, ezenkívül fellép a Koreni etno csoport, Aleksandar Toković, Cvijetin Milanković furulyás, valamint Andrija Dimović zenekara.

Blaško Gabrić és Goran Gabrić (Fotó: Gergely Árpád)

Blaško Gabrić és Goran Gabrić (Fotó: Gergely Árpád)

– A kezdetekben több autóbusszal érkeztek a vendégek a Mini Jugoszláviába, de az idő múlásával mind kevesebb a Jugoszlávia-nosztalgiázó. A régi Jugoszláviában a legszebb, amire emlékeznünk kell, a testvériség-egység eszméje, valamint a munkásosztály tisztelete volt. Ez nem egy beteges nosztalgia, szeretnénk unokáinkkal megtanítani, hogy hajdan a bérces Balkánon volt egy ország, ahol mindenki tisztelte a másikat és ahol szépen éltünk. Nagyon sajnálom, hogy Szabadka turizmusfejlesztésével megbízott illetékesei nem látnak turisztikai lehetőséget a Mini Jugoszláviában – mondta Blaško Gabrić a szerdán megtartott sajtótájékoztatón, majd nyilvánosan felkérte az idegenforgalommal megbízott illetékeseket, támogassák a Mini Jugoszláviát mint turisztikai lehetőséget.

A Jugoszlávia-nosztalgiázóknak és minden odalátogatónak a jó szórakozásról gazdag kulturális programmal kedveskednek majd. A marhapörköltet és a babgulyást, valamint az alkoholos és alkoholmentes italokat „szakszervezeti áron” vásárolhatják majd meg a vendégek. A sport kedvelőiről sem feledkeztek meg a szervezők, a pionírok kategóriájában kispályás labdarúgótornát szerveznek, valamint Székely Géza Sakkemléktornát tartanak a sakk kedvelőinek.

A korábbi évekre jellemző több ezres tömeget idén nem ígérnek a szervezők, de a jó szórakozásról és kellemes barátkozásról mindenképpen gondoskodni fognak.