2024. március 29., péntek
TENISZ

Györe: Játékba kell hozni a labdát

Györe László ma pályafutásának még egy határát törheti át. Honfitársa, Viktor Troicki lesz ugyan az eddigi egyik legerősebb ellenfele, viszont aligha komolyabb játékos, mint Marrákesben Albert Ramos volt, vagyis nem elképzelhetetlen, hogy Györe második nekifutásra Budapesten jut át először az ATP-torna 2. fordulóján, és jogosul az első negyeddöntőjére.

– Gombos ellen nagyon szoros volt a harmadik játszma, amelyet úgy sikerült megnyernem, hogy három meccslabdát hárítottam. A döntő pillanatokban sikerült maximálisan koncentrálnom. Egészen más mérkőzés volt a Donszkoj elleni, hiszen azt a meccset már két játszmában megnyerhettem volna, de ez sajnos nem sikerült, pedig rajtam múlott, nem rajta. A döntő játszmára ő fejben egy kicsit elfáradt, az összpontosítása visszaesett, s ennek lett az eredménye a főtáblára jutás” – mondta a Magyar Szónak Györe, aki természetesen az első fordulóban az orosz Danyiil Medvegyev elleni győzelemről is nyilatkozott, és a Troicki elleni meccsről is beszélt:

– Medvegyev az első szettben nem nagyon figyelt, láttam rajta, hogy olyan, mintha a pályán sem lenne, így hiába nyertem 6:0-ra, tudtam, ennél ő sokkal többre képes, s hogy ez az eredmény nem reális. Ez be is bizonyosodott a második játszmában, amikor break-előnye is volt, és sokáig nem sikerült visszabreakelnem, pedig volt pár alkalmam, de olyankor ő remek labdameneteket produkált.

– Nem tudom, hogy mikor szerezte a sérülését, és azt sem, hogy mennyire volt súlyos, de mindenképpen jó esélyem lett volna arra, hogy két játszmában legyőzzem – mondta a 21 éves teniszező, aki, mint nyilatkozta, nem tudja, mi vár rá a Troicki elleni mérkőzésen:

– Minden bizonnyal jól adogat majd, s nekem igyekeznem kell, hogy játékba hozzam a labdát. Abban biztos vagyok, hogy muszáj lesz a maximumot nyújtanom, hogy legyen esélyem. Azt már eldöntöttem, hogy pontról pontra játszom, ami azt jelenti, hogy mindig a következő labdamenetre figyelek majd – mondta Györe, aki a hétfőn kiadott világranglistán a 184. helyet foglalja el.

Sok függ attól, hogy Troickit ma miként szolgálja az adogatás. Ritka eset az utóbbi időben, hogy Troicki két egymást követő meccsen is nagyon jól szervál, s ha ezúttal nem éri el a tőle megszokott szintet, a labdabiztosabb zentainak – hiszen Troicki a nehézkes mozgása miatt ritkán állja a hosszú labdameneteket – igenis lesz keresnivalója. A szoros csata is előnyös helyzet lehet, Györe az utóbbi hetekben igazolta, hogy el tudja viselni a nyomást, és kilátástalan helyzetekből is ki tud mászni, Troicki viszont ilyen esetekben hajlamos alulteljesíteni.

Troicki jól kezdett a Folyondár utcai sporttelep salakján, és nemcsak az adogatása révén harcolt ki óriási fölényt a szerencsés vesztes Jevgenyij Donszkoj ellen, hanem annak második adogatását is uralta. Troicki az első kezdőütésen csak három pontot engedélyezett az orosznak, aki viszont a saját második adogatásán is csak háromszor volt eredményes.

Az an-ningi challengeren három szerbiai lépett fel. Nikola Milojević csak tisztes ellenállásra volt képes az orosz veterán Tejmuraz Gabasvili ellen, Marko Tepavac három játszmában győzte le Felix Auger-Aliassime kanadai tehetséget, Janko Tipsarević pedig ott folytatta, ahol Csingtaóban abbahagyta: simán nyert egy ismeretlen kínai ellen, és a 2. fordulóban is hasonló riválisa lesz.

Az olasz Francavillában Filip Krajinović gyöngén kezdett a challenger 1. fordulójában, 3:6, 2:5-re állt a ranglistán csak 465. olasz Andrea Pellegrinóval szemben, majd két meccslabdát is mentve fordított.

Másfél éves büntetésének letöltése után ma tér vissza a versenyzéshez a doppingon rajtakapott Marija Sarapova. A volt világelső orosz Stuttgartban az olasz veterán Roberta Vincivel kezd.

BUDAPEST. – A férfitorna 1. fordulójában: Troicki–Donszkoj 6:1, 6:2, Lorenzi–Kukuskin 6:4, 7:5, Kližan–Marterer 6:2, 6:3, Sztahovszkij–F. Mayer 6:4, 3:0 – feladás.

BARCELONA. – A férfitorna 1. fordulójában: Evans–Monteiro 6:7, 6:2, 7:6, Montanes–G. López 6:4, 6:4, Anderson–Berlocq 2:6, 7:6, 6:3, Almagro–Diez 6:3, 6:4, Tomić–Brown 7:5, 4:6, 6:2, 2. forduló: Thiem–Edmund 6:1, 6:4.

ISZTAMBUL. – A női torna 1. fordulójában: Jasztremszka–Petković 3:6, 6:0, 6:3, Szakari–Kovinić 7:6, 6:3, Erazdin–Pironkova 6:2, 6:4, Cirstea–Ferro 6:3, 6:1.

STUTTGART. – A női torna 1. fordulójában: Strýcová–Brady 6:2, 6:2.

AN-NING. – A challenger 1. fordulójában: Tipsarević–Szun 6:0, 6:4, Gabasvili–Milojević 6:1, 5:7, 7:6, Tepavac–Auger-Aliassime 2:6, 6:4, 6:4.

FRANCAVILLA. – A challenger 1. fordulójában: Krajinović–Pellegrino 3:6, 7:5, 6:0.

KARSI. – A futures 1. fordulójában: M. Janković–Fomin 6:3, 1:6, 6:1.

TUNISZ. – A női ITF-torna selejtezőjének döntőjében: Pozsnyihirenko–Bukta 6:2, 2:6, 6:4.