2024. április 19., péntek

Hárommillió eurós kártérítés egy magyar egyháznak

Az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az új törvény miatt annak idején kilenc, Magyarországon bejegyzett kisegyház is keresetet indított, meglátásuk szerint ugyanis sérültek a jogaik azáltal, hogy a szabályozás megfosztotta őket az egyházi státusuktól.

A strasbourgi törvényszék 2014-ben megállapította, a jogszabály sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét – amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza –, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat, de a kártérítés mértékéről akkor még nem született döntés. Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a „bizniszegyházak” kiszűrésére – szögezték le.

Az EJEB ítélete szerint a magyar államnak a jogsértések miatt hárommillió euró kártérítést és 2250 euró perköltséget kell kifizetnie az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek.

A bíróság az ügyben tavaly kártérítést ítélt meg az ANKH Örök Élet Egyházának, a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyháznak, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyháznak, az Út és Erény Közössége Egyháznak, az Univerzum Egyházának, az Usui Szellemi Iskola Közösség Egyháznak, valamint a Szangye Menlai Gedün, a Gyógyító Buddha Közössége Egyháznak.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő más témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján reagált az EJEB döntésére is. Azt mondta: az egyházi törvénynek az volt a célja, hogy tisztába tegyék melyek a „bizniszegyházak”, s ezeket ellehetetlenítsék, valamint meghatározzák, kik folytatnak valós vallási tevékenységet. Ezt a célt elérték, de Magyarország jogállam, s a bíróság ítéletét végre kell hajtani – közölte.