2024. április 25., csütörtök

Negyvenkétmillió értékű áramimport

Szerbia nem tud elegendő áramot termelni mindaddig, amíg fel nem épül a kostolaci új részleg

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) az első negyedévben 848 millió kilowattóra áramot importált, a behozatal 42 millió euróba került.

Januárban 541 millió kWh áramot voltak kénytelenek importálni, ennek értéke 29 millió eurót tett ki – nyilatkozták a villanygazdaság illetékesei a Politika napilapnak. Az újság azt írja, hogy a hivatalos statisztika szerint az év első két hónapjában a hazai áramtermelés kb. 9,8 százalékkal csökkent.
Az első negyedévben a vásárolt villanyáram átlagára 46, 64 euró volt megawattóránként, azzal, hogy januárban drágábban tudtuk beszerezni, mégpedig 53,9 euróért megawattóráját. A villanygazdaságban hangsúlyozzák, hogy abban az időszakban a magyarországi tőzsdén 81,25 euróba került az áram.
Az EPS-ben azt állítják, hogy a szénkitermelés és a villanyáram termelése zökkenőmentes.
Az év eleji csökkenést a hosszan tartó zord időjárás okozta, nehezebben lehetett ugyanis szállítani a kolubarai szenet az obrenovaci hőerőműbe. Januárban és februárban a kolubarai és a kostolaci szénfejtőben csaknem 7 millió tonna szenet termeltek ki.

A villanygazdaság előzetes pénzügyi mutatói szerint a közvállalat 2016-ban 17,3 milliárd dináros nyereséget valósított meg, ami az anyagi konszolidálódásra utal. Tavaly 95,2 százalékos volt a megfizettetési arány, az energiaveszteség pedig a 2015-ben jegyzett 14,02 százalékról 12,4 százalékra csökkent.
Branko Kovačević, az EPS felügyelőbizottságának elnöke elmondta: nem tudnak elegendő áramot termelni mindaddig, amíg nem épül fel a kostolaci új részleg. Kovačević szerint egyébként a következő három évben 4800-an távoznak a közvállalatból.