2024. április 23., kedd

Takarítás a Föld napján

Bajsa központját csinosították az önkéntesek

A felhős égbolt és a hideg idő sem vette el a bajsaiak munkakedvét szombaton délelőtt, seprűt és lapátot ragadtak a faluszépítő munkaakción, melyet már hagyományosan április 22-e, a Föld napja alkalmából szerveztek meg.

A zord időjárás ellenére mintegy 50-en érkeztek a civil szervezetek képviselői, a helyi közösség tanácstagjai és magánszemélyek is a közös munkára. A falu apraja-nagyja a központban, a játszótéren, az emlékműnél és a helyi közösség udvarában virágokat ültetett, fákat metszett, szemetet szedett, sepregetett. Összegereblyézték és elhordták az őszről maradt leveleket, ágakat. A virágpalántákat az idén a helyi Donna Nőszervezet, a virágmagokat, szemeteszsákokat, kesztyűket pedig a helyi közösség adta.
– Minden évben megszervezzük a Föld napi munkaakciót. Természetesen folyamatosan igyekszünk rendben tartani a falut, de az ilyen együttes munkának amellett, hogy szebbé tesszük a környezetünket, közösségteremtő szerepe is van. Ennek a munkaakciónak a célja környezettudatosságra nevelni és közösen tenni a településért. Folyamatosan fásítunk a faluban, ebben a SAT-TRAKT munkásai vannak a segítségünkre. A tavalyi évben elkezdődött a parkunk tervszerű rendezése, utak létesültek, padok és kandeláberek lesznek elhelyezve hamarosan. Reméljük, hogy a falu polgárai és főleg fiataljai értékelik a szép és tiszta környezetet, és igyekeznek megőrizni. Az elmúlt időszakban sokszor előfordultak vandál cselekedetek a központban, a játszótéren és a helyi közösség előtt is. Hamarosan az egész központot bekamerázzuk, reméljük, hogy ez visszafogja a rombolókedvet – nyilatkozta lapunknak Plohl Edvin, a helyi közösség titkára, a VMSZ helyi szervezetének az elnöke.
A bajsai Föld napi faluszépítést közös uzsonnázás és barátkozás követte. A munkaakció résztvevői sok ötlettel és felajánlással álltak elő, további virágültetést, festést, faültetést terveznek, amit természetesen a helyi közösség is támogat, és segít a kivitelezésben is.