2024. március 29., péntek

Ella Fitzgeraldra emlékezve

A jazz hónapja alkalmából, szerdán 20 órától dzsesszkoncertre kerül sor a Gyermekszínházban

A Jazzik polgári egyesület, a Gyermekszínházzal és a Szabadkai Zeneiskolával társulva, jazzkoncertet szervez, amely szerdán 20 órakor kezdődik a Gyermekszínházban. A koncertre a jazz hónapja alkalmából kerül sor, a belépés díjtalan.

A washingtoni Smithsonian Intézet 2001-ben jelölte ki az áprilisi hónapot a JAM (Jazz Appreciation Month), azaz a jazz tiszteletének hónapjává, amikor is a figyelem a jazzre irányul. A kezdeményezés célja, hogy a jazzrajongók kedvében járjon, arra buzdítsa őket, hogy hallgassanak jazzt, eljárjanak koncertekre, tanuljanak és olvassanak könyveket a jazzről. Ennek népszerűsítéséhez csatlakozik a Jazzik polgári egyesület is.

– Világszerte megünneplik ezt az eseményt, különböző rendezvényekkel, edukációs műsorokkal, ingyenes koncertekkel. Rendezvényünkkel tiszteletünket fejezzük ki a jazz nagyjai és a kortárs jazz-zenészek előtt is, egyúttal arra serkentjük a fiatal tehetségeket, leendő jazz-zenészeket és minden jazzkedvelőt, hogy népszerűsítsék a jazzt. Célunk az is, hogy felhívjuk a figyelmet a jazz jelentőségére, a művelődési és oktatási intézményeket, a médiát, a különféle rendezvények szervezőit pedig arra bátorítsuk, hogy adjanak helyet a jazznek – mondta Bunford Sanja, a Jazzik fesztivál producere.

Bunford Gábor, a Jazzik fesztivál művészeti igazgatója arról szólt, hogy nem hagyhatták figyelmen kívül a jazz hónapját.

– Az eredeti elképzelésünk is az volt, hogy a Jazzik fesztivált minden évben áprilisban tartsuk meg, de a költségvetési ütem végett az őszi hónapok alkalmasabbnak mutatkoztak. Mégsem szerettük volna, hogy a jazz hónapja Szabadkán dzsesszmuzsika nélkül múljon el, így a Gyermekszínházzal és a Szabadkai Zeneiskolával együttműködve koncertet szerveztünk, amelyen szabadkai dzsesszzenészek, valamint a Szabadkai Zeneiskola tanárai és dzsessztanszakos diákjai vesznek részt – mondta Bunford Gábor.

Az idei év a száz éve született, a jazz királynőjének is nevezett, Ella Fitzgeraldnak lett szentelve. Világszerte róla emlékeznek meg a jazz-zenészek és jazzrajongók.