2024. április 23., kedd

Vőfélytalálkozó Kishegyesen

Miért van nemzeti színű pántlika a vőfélyek ruháján?

Szombaton a kishegyesi Sógor Exlusive lakodalmas teremben harmadik alkalommal tartották a meg a Hagyományőrző Nemzetközi Vőfélytalálkozót.

A rendezvényre az idén 14 vőfély érkezett, és több mint száz érdeklődőt vonzott, akik igazi lakodalmi hangulatban érezhették magukat. A hazaiak mellett Magyarországról is jöttek vőfélyek, ezzel téve valóban nemzetközivé a találkozót. A rendezvényen idén is volt egy hölgy vőfély, Nyers Tímea Palicsról.

Szilágyi József fő szervező (Tóth Péter felvétele)

Szilágyi József fő szervező (Tóth Péter felvétele)

Az est folyamán felléptek a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai, egy hagyományos kishegyesi lakodalmat mutattak be. A fiatal táncosok eljátszották a vőlegényt és a menyasszonyt, valamint a koszorúslányok szerepét is, valós jelleget kölcsönözve ezzel a bemutatónak. De a vőfélytalálkozó igazi varázsát természetesen a vőfélyek adták meg, akik egymást túllicitálva mondtak lakodalmi verseket, történeteket. A találkozónak, mondhatni, immár hagyományosan része volt dr. Szőke Anna néprajzkutató előadása is. Elmondta, hogy a vőfélyhagyomány még ma is sokfelé él a Kárpát-medencében, és mindenhol megvan a helyi jellegzetessége. Kishegyesen például korábban előszeretettel szőttek bele a szövegbe paráznaságra utaló, kétértelmű kifejezéseket. 30-40 évvel ezelőtt szinte minden kishegyesi lakodalomban volt vőfély, de manapság már ez a hagyomány némileg visszaszorult. A néprajzkutató arról is szólt, hogy a nemzeti színű pántlika csak Trianon után vált a vőfély öltözékének részévé, és nemzeti öntudatot erősítő szereppel bír.

A találkozó jó hangulatban telt, a vendégek valóban lakodalomban érezhették magukat. Csakhogy itt az élményről nem egy, hanem 14 vőfély gondoskodott. A III. Hagyományőrző Nemzetközi Vőfélytalálkozót Szilágyi József kishegyesi vőfély szervezte, aki az idén a legjobb vajdasági vőfélynek járó vándorbot hordozója.