2024. március 29., péntek

Vajdasági példaképeink

Idén is vajdasági vagy vajdasági származású ismert személyek sakkoznak majd az Aragóniai Beatrix Sakk Klub Funchesstic szórakoztató sakkfesztiválján

Hogy pontosan ki lesz az a 16 vajdasági vagy vajdasági származású ismert ember, akivel Korponai Ákos ifjú sakkozó megméretteti magát a Funchesstic szórakoztató sakkfesztivál sakk-szimultán show-jában, még nem tudni, de annyi szinte biztos, hogy lesz közöttük sportoló és művész is, ugyanis, ahogyan azt Rózsa Zsombortól, a fesztivál szervezőjétől, az Aragóniai Beatrix Sakk Klub elnökétől megtudtuk, a jelenleg 40 névből álló lista első 16 helyezettjét keresik fel és kérik fel a sakkfesztiválon való szereplésvállalásra, köztük énekesek, sportolók, írók is vannak.

– Az alapötlet az volt, hogy a gyerekeket és az ismert vajdasági vagy vajdaságból származó embereket, akik számukra példaképek lehetnek, össze kell hozni, mert nagyon kevés lehetőség van az ilyen találkozásokra. Első évben, 2015-ben 14 ismert vajdaságit, tavaly pedig már 16-ot sikerült elhívnunk a fesztiválra, hogy jöjjenek el hozzánk sakkozni, és ekkor még mi választottuk ki, hogy kik legyenek ők. Most viszont megkérdeztük a gyerekeket. A válogatás konzultatív jellegű volt. Kiválogattunk 100 közismert vajdasági embert, és prezentáció során bemutattuk a gyerekeknek: az énekeseket dallal, az írókat kötettel, a színészeket jelenettel… Ám maguk a gyerekek is kiegészíthették ezt a 100-as listát. A gyerekek elmondták a meglátásaikat, így kialakult egy 40-es szűkített lista, közülük az első 16-ot fel is keressük. A prezentációval elmentünk általános és középiskolákba, de megkérdeztük az egyetemi hallgatókat is, közel 1000 fiatalt kerestünk meg. A gyerekek általában azokat tartják példaképnek, akikkel gyakran találkoznak, akik sokszor vannak jelen a médiában, legtöbbször ebben az esetben az anyaországi médiáról beszélhetünk, de vannak köztük olyanok is, akikkel személyesen is találkozhattak már, az ismertségük személyes kapcsolatokra is alapozódhat.

A sakk-szimultánt idén Korponai Ákos játssza majd, sok ismert emberrel ő is most fog először találkozni, így nagy megtiszteltetésnek érzi ezt a lehetőséget.

– Természetesen utána fogok nézni, hogy kikkel játszom majd és igyekszem majd minél érdekesebbé tenni a játszmákat. Lesz idő közben beszélgetni is velük – mondja Ákos, Zsombor pedig hozzáteszi, hogy mivel ez valójában egy szórakoztató jellegű fesztivál, a sakkjátszma is ilyen lesz:

– Lesz két műsorvezető is, Brasnyó Zoltán és Zvekán Péter, ők közben beszéltetik a résztvevőket, miközben a sakktehetség játszik velük, és a műsorvezetők igyekeznek őt is kicsit megzavarni néhány kérdéssel. Az előző évek tapasztalatai szerint sok humoros helyzet szokott kialakulni, a közönség számára is ez egy rendkívül jól fogyasztható formája a sakknak.

Ákos 10 éve kezdett sakkozni, mint mondja, kezdetben a játék szeretetéért csinálta, majd kezdett mind komolyabbra fordulni a dolog: különféle rendezvényeken, versenyeken vett részt, a Jó Pajtás sakkversenye például nagy élményt jelentett, ennek a versenynek 2011-ben ő lett a győztese.

– Most a középiskolai tanulmányok mellett is igyekszek sakkozni, játszok a zentai városi bajnokságon, ott tavaly harmadik helyezést sikerült elérnem, és a középiskolások körében a Funchessticen is diadalmaskodni tudtam tavaly. A sakk valójában egy életforma és az élet számos területére jó hatással lehet. Érdekes, hogy sakkozókról általában azt gondolják, hogy a matematika jól megy nekik, én viszont inkább társadalomtudományi beállítottságú vagyok, és a matematika azóta jobban megy amióta sakkozom. Hatodik-hetedik osztályban, amikor elkezdtem komolyabban a sakkal foglalkozni, akkor matematikából is jobb jegyeket kaptam, azóta ötösöm van belőle. Emellett tényleg fejleszti a kreativitást, koncentrációt, az önálló gondolkodást – hallottuk az ifjú sakkozótól.

A Funchesstic szórakoztató sakkfesztiválnak bár a sakk-szimultán a fő eseménye, ez egy egész napos rendezvény lesz május 20-án a palicsi Vigadóban összesen 22 programmal.

– A programokkal minden korosztályt igyekeztünk megszólítani az óvodás korosztálytól egészen az idősebb korosztályig. Ezek a programok mind egyediek, nem koppintások, mert ilyen programok még nem voltak a világ sakkfesztiváljain, ezért is különleges a Funchesstic. Az egyetlen átvett elem a sakk-szimultán, ami általában meg szokott jelenni a sakkfesztiválokon. A sakk bármihez passzol, bármibe beleszőhető. Így idén lesz például mesematiné, sakkos balettbemutató, sakkos kirakodó vásár, jótékonysági sakkbábu-gyűjtés, kézműves sakkfoglalkozás, sakkos divatbemutató show, égbeszálló sakkjátszma, ahol is a bábuk léggömbök lesznek és a tábláról lekerülő léggömb-bábuk égbe szállnak egy-egy üzenettel, de lesz Panchesstic névvel sakkos palacsintadekoráló verseny, sakkárverés, sakkos szerencsejáték Chess Vegas néven, előadás tanárok és szülők részére, valamint filmvetítés is. Az idei rendezvény mottója: Itthon a legjobb!