2024. április 19., péntek

„Lefelé folyik a Tisza…”

Népzenei műsort tartottak pénteken Óbecsén

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben több énekegyüttes és kórus dolgozik, akiknek célja a hagyományok ápolása, azon belül elsősorban vidékünk népdaldalkincsének népszerűsítése. Ezen kívül, az énekesek elmondása szerint, a közös éneklés közösségépítő ereje és az egészségre gyakorolt áldásos hatása sem elhanyagolható.

A kultúrkörben pénteken „Lefelé folyik a Tisza…” címmel szerveztek népzenei műsort, amely a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával jöhetett létre. A műsor elején Kisimre Szerda Anna, a Petőfi Kultúrkör elnökségi tagja, a rendezvény házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, aki arra a kérdésre keresett választ, hogy miért is fontos az éneklés.

– Szükségünk van az ilyen találkozókra, találkozásokra, a közös éneklésekre, az együttlétekre, mert megerősít bennünket, összeköt, összekovácsol. Az éneklés által segíti életünket a csoport, a közösség, ahová hétről hétre eljárunk… És kik vagyunk mi? Olyan emberek, akik szeretnek énekelni, muzsikálni, és fontosnak tartjuk értékeink éltetését és továbbörökítését a jövő nemzedékeire. Ezért vagyunk ma is itt: megmutatni értékeinket, népzenei hagyatékunkat – népdalaink, népzenénk sokszínűségét Bukovinától Szigetközig, de külön figyelmet fordítva a hazai népzenei örökségünkre is. Mindezt tesszük oly módon, hogy közben jól s jót szórakozunk, barátkozunk, mulatozunk, mert igazából ott volt, ott van helye az éneklésnek. Mégis Kodály Zoltán törekvéseinek, munkájának köszönve a népdal bekerült a színházakba, felkerült a színpadra, ezért élvezhetjük mi is a népdalkórusok előadásait – hallottuk tőle.

A rendezvényen fellépett a Mórahalmi Parasztkórus, a temerini Dalárda, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület citerazenekara és kórusa, a gunarasi Rozmaring asszonykórus és a csókai Rákóczi férfikórus, illetve a Petőfi Kultúrkör Dúdoló kórusa, Botra férfikórusa, valamint a Csörögi fiú- és Csincsele leánykórusa. Az est folyamán bácskai aratónóták és szerelmes dalok, bukovinai népdalok, zalai népdalok, betyár- és katonadalok, felcsíki dallamok és szigetközi népdalok csendültek fel, míg a műsor utolsó produkciójaként a rendezvény címadó dalát énekelte el a több mint száz fős énekkar. Az est végén a Petőfi kultúrkör ajándékát kapták meg a vendégek csoportvezetői, majd közös vacsorán vettek részt a fellépők.