2024. április 24., szerda

Magyarország készül a digitális korszakra

Több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel. Mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik, és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a háromnapos, 10., jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon, az országos szakmai tanulmányi verseny és a szakma kiváló tanulója verseny döntőjén.

A miniszterelnök egy mechatronikai technikus versenyzővel beszélget (Fotó: MTI)

A miniszterelnök egy mechatronikai technikus versenyzővel beszélget (Fotó: MTI)

A kormányfő hozzátette, tovább fejlesztik a szakmunkás ösztöndíjrendszert, ezt a hiányszakmákban már megkezdték, és megnyitják a tanulószerződés lehetőségét is. A kormányfő azt javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni, és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt „vakvágányra”.

A gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, a digitális korszakra felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség, több 10 ezer új informatikusra – jelentette ki.

Orbán Viktor arról is biztosította a fiatalokat, hogy mindig ők lesznek az elsők, a Magyarország által nyújtott munkalehetőségeket nem adják át senkinek, sem vendégmunkásoknak, sem migránsoknak.