2024. április 25., csütörtök

Kiürítik a šidi befogadóállomást

A migránsokat kisebb befogadóközpontokba költöztetik

A šidi községi biztonsági tanács ülésén döntés született arról, hogy a helyi polgárok több hete, illetve hónapja tartó tiltakozását és aláírásgyűjtését követően figyelembe veszik a helyiek akaratát és kiürítik a befogadóállomást, ahol jelenleg 400 migráns tartózkodik.

Az ülésen dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára is részt vett. Szavai szerint akármennyire is igyekszik Szerbia emberségesen fellépni, első helyen saját polgárai biztonságának kell állnia. Ivanišević bocsánatot kért a helyiektől, ha esetleg nehézségeik voltak a migránsok miatt, vagy veszélyeztetve érezték magukat és családjaikat.
A Belügyminisztérium szervezett bűnözés felszámolásával megbízott részlegének különleges fegyveres alakulata két héttel ezelőtt fésülte át a šidi befogadóközpontot. Akkor száz, a hivatalos nyilatkozatok szerint radikális beállítottságú migránst költöztettek ki és utaztattak a preševói befogadóállomásra. A šidiek akkor kezdtek el ismét hevesen a migránsok ellen tiltakozni, amikor három héttel ezelőtt több incidens is történt a településen. A nyilatkozatok szerint egy afgán férfi baltával rontott be egy családi házba, ahol két kislány tartózkodott. Állítólag pénzt és mobiltelefonokat vitt magával. A migránsok közötti fegyveres, késes leszámolások is mindennapossá váltak, nyilatkozták a helyiek.
A biztonsági tanács ülését követően annyit erősítettek meg az újságíróknak, hogy a migránsokat már a hétvégén megkezdik kiköltöztetni és más, kisebb befogadóállomásokra utaztatják őket. Állítólag a kisebb létesítményekben jobban tudják majd felügyelni őket. Šid környékén, az adaševci és a principovaci befogadóállomáson, nagyjából 2 ezer migráns van elszállásolva, ők ezekben a létesítményekben maradnak.