2024. március 29., péntek

Levičarski grobar

Marija Šmit-istoričar, profesor na fakultetu, predstavila je na blogu ,,Latoszog“ studiju o delovanju Šoroš carstva. Drugi, zadnji deo.

Nastavak

Da bi Šoroš mogao da kupi levičare i liberalce bilo je neophodno da kupi i Demokratsku partiju u SAD-u. Zbog toga se o Šorošu govori kao o ,,vlasniku Demokratske partije“. Polazna tačka za uticaj na Demokratsku partiju je bila 2002. godina kada su usvojili zakon McCAin-Feingold-a o načinu finansiranja patije, koji je zabranio da se prima novac za kampanju od velikih preduzeća i od Sindikata, što je inače bila velika podrška Demokratske partije. Tako da su organizacije koje su se bavile organizacijom i finansiranjem Partije, a iza kojih je stajao Šoroš, postale neophodne za Demokratsku partiju. Kao na primer 1988. osnovan je MoveOn.org., 2005. Kalifornijska Courage Campaign, 2009. osnovan je Center for American Progress, čiji je vođa bio John Podesta, koga smo mogli identifikovati kao vođu kampanje Hilari Klinton.

Prva javna politička akcija Šoroša je bila u SAD-u, kada je on stao na čelo, kampanja protiv Džordža Buša,u koju je uložio 24 milona dolara. Ovo nije uspelo. Kada je izabran za predsednika Barak Husein Obama Šoroševa levičarska ideologija, ciljevi su postali zvanična politika SAD-a.

Kada u Beloj kući ne sedi njegov čovek, on smatra da je „SAD najveća prepreka jednom pravednom i sigurnom svetskom poretku“ i da ,,SAD treba da odustane od svojih privilegija“.

Šoroš podseća na zlog i prepametnog lika iz filma, koji želi da se predstavi kao mesija, da menja globalni svetski poredak u kom će da upravlja privredom na globalnom nivou. Sve ovo nam se čini veoma poznatim.

Po Šorošu, on ima dovoljno novca da na njega ne treba da se odnose nikakva pravila igre, kao i da sve što mu se ne dopada promeni. ,,Mene zanimaju promene, akcije koje pokreću, koje često i primenjujem“.

Svima je jasno da Šoroševi ,,civili“ stoje iza mnogih pobuna u Ukrajini, Gruziji, kao i iza obaranja Janukovića. I Orbana i Trampa želi da obori, metode su iste. Kupuje uticaj među intelektualcima, među ljudima koji imaju uticaj u kulturi, nauci, na studente, medije kao i ekonomiju. Stvara haos i nemire, koristi sva sredstva da oslabi vlast. Ako treba, poziva se na prevare u izborima, ili nađe nešto drugo da bi izazvao demonstracije, kojima upravljaju njegovi ljudi. Preko Facebook-a, Twitter-a i mobilnih telefona može u roku par minuta da pokrene masu ljudi, znači sad mu je čak olakšan posao u odnosu na ranije. Dvadesetpet godina obrazuje svoju mrezu, aktiviste i medije, preko kojih provocira i organizuje demonstracije i destabilizuje sistem i stvara haos. Poruka je da demonstranti nisu sami, iza njih stoji narod, pa čak i ceo svet.

Kod nas ovo rasuđivanje utiče samo na omladinu, jer mi stariji već jako dobro znamo ,,napredne“ i one koji propagiraju neophodnost istorijskih promena. Kada izazovu bratoubilački rat, verski rat, promene granica, privrednu krizu, pad sistema, Šoroš se pojavio kao spasilac, ponudi pomoć, formira novu vlast kojom on upravlja, kupuje i ulaže.

Destabilizacija Evrope i Evropske Unije je krupan zadatak, ali je sada to na redu. Zastoj u privredi i finansijama 2008. u EU je pokolebao političare, što će Šoroš iskoristiti, da dovede Uniju pred rascep. Pomoću pritiska konstantne migracije, sa masovnim dovođenjem muslimanskih izbeglica lako će prepoloviti EU, zapadni deo destabilizovati, a istočni osiromašiti. Tako će od kontinenta koji nije sposoban da se suprotstavi lako napraviti otvoreno društvo Šoroševi ,,civili“. Za ovo im je potrebno da de odreknu preostalog identiteta i svega što ih je načinilo onim što jesu.

Sva sreća je da sem njih još uvek ima i drugih koji ne podležu Šoroševim slatkorečivim obećanjima, koji znaju da ta obećanja ništa ne vrede. Jedino im je žao što su prevarili ljude, koji su dali i sebe i sve što imaju za njegove ideale.

Od 2010. pobeda FIDESZ-a je neočekivano postavila prepreke ispred nezaustavljivog širenja Šoroša u u Mađarskoj. Šoroševa humanitarana kampanja polazi iz Mađarske, i baza CEU je takođe tu. Ako budu važili isti zakoni za CEU kao i za druge fakultete, to će značiti da Šoroš nije svemoguć i nije nedodirljiv. Ovo je dobra vest za nas, ali za njegove aktiviste nije.

Već sam upućivala na to da je Šoroš u SAD-u kreator politike. Sa ogromnim sumama je pomagao kampanju Hilari Klinton, a pobedu Trampa je teško podneo, pa je postavio sebi za cilj da ga obori sa vlasti. Svakodnevnim štrajkovima, pobunama protiv Trampa izlaze na ulice njegove organizacije. To je poznati recept koji je sa uspehom upotrebljavao i u Makedoniji i u Srbiji. Skupili su dosta iskustva od Gruzije do Ukrajine. Na Balkanu pa tako i u Srbiji od 2003. u Beogradu su obučavali aktiviste, đake, civile, koji su prezentovali ,,mirne proteste“ u Gruziji, zatim protiv Juščenka, protiv Orbana radi destabilizacije.

Šoroševi edukacioni programi su usmereni ka tome da njegovi sledbenici utiču, na raznim stranama sveta, na svest ljudi da biraju na izborima političare koji su njegovi sledbenici.

U poverljivim dokumentima Open Society Foundation-a, se jasno vidi da je 2013. dao 35 hiljada dolara da ućutka Mađarske populariste. Još 100 hiljada su dali da se u regiji onesposobe isti populisti, i još 6 milion dolara raznim institucijama koje su vodile kampanju pored političkih partija koje podržavaju migraciju na izborima u Evropskoj Uniji 2014.

Šoroš je prisutan u oko stotinak država. To što on predstavlja je da slomi suverenitet, da predstavlja globalne firme i prednosti razvijenog zapada. Njegova ideoligija je šorošizam: utopija, globalizam u kome umesto ,,proleteri sveta“, ,,globalisti sveta“ se ujedinjuju da bi ostvarili svoj profit.

Sve one koji i dalje podržavaju suverenitet i interese naroda naziva fašistima, populistima. Da bi ih pobedio i uništio organizuje razne pobune protiv njih ulažući ogromne svote novca. Ovo su iskusili iz vremena migracija u našem regionu Rumunija, Slovačka, Makedonija, Poljska kao i mi već više puta. Ali i SAD je dobila našto od toga kada je u Fergusonu, 2014. godine Šoroš milione dolara uložio da svoje agilatore iz cele SAD preorganizuje od levičarkog Berkli Fakulteta do Njujorškog Bruklina. Organizovao je velike demonstracije praćene u medijima da bi dokazali da je u Fergusonu institucionalizovan rasizam. Kampanja nije postigla cilj, jer u većini crnačko nastanjenom gradu ponovo su izabrali belog gradonačelnika, koga je Šoroš nazvao fašistom.

CEU

Kad se Srednjoevropski fakultet preselio u Budimpeštu, mnogi su mislili kako nam je stgla fakultetska sloboda, nivo, pa smo to pozdravljali. Videli smo potvrdu o tome, da je kao posledica pobede Amerike u hladnom ratu došlo to da pod komunizmom marksistički orijentisanim fakultetima stigne vreme da mogu slobodno misliti.

Brzo se ispostavilo da CEU nije nimalo doprineo da društvene nauke prerastu u pluralističke, već je postalo podrška postkomunistima, a dogodilo se to da su marksisti sad već stigli sa zapada i kod nas.

Svaki odbačeni Amerikanac, Kanađanin, Izraelac i zapadno-evropski marksista se komotno smestio u CEU i dobio nekoliko prijatno provedenih godina na fakultetima društvenih nauka. Michael Ignatieff, rektor CEU-a i njegovi borci pokušavaju da predstave činjenicu da bi CEU trebao da funcioniše po zakonima Mađarske, kao da je u opasnosti akademska sloboda ili autonomija fakulteta u Mađarskoj. O tome nema govora. A istina je da je splaslo oduševljenje prema Anglo-saksonskim fakultetima, postali smo kritičniji prema njima. Poslednjih godina nas ima sve više i više koji govorimo engleski, imamo puno mogućnosti da budemo obavešteni. Čitamo, čujemo da na fakultetima u Engleskoj ne tolerišu neslaganje, da ne dozvoljavaju da progovore onima koji nisu istomišljenici sa Šorošem.

I kod nas su militantni mladi komunisti još četrdesetih godina prošlog veka, podržavajući komunizam, proterali sve koji nisu bili komunisti sa fakulteta i viših škola. Ovo ne želimo da se ponovi, čak ni ako je to kriterijum za ,,razvoj“. Ne želimo ,,safe space“ gde će se uvući oni koji neće da poslušaju druge. Ne želimo ni to da se na našim fakultetima obrazuju politički aktivisti za sabotaže, kao što to rade na CEU, a u novije vreme i na Harvardu. Iz ove perspektive, Šoroševa podrška može da se uporedi sa ubistvom. I fakultete je načinio po svom obrazu, kao i levičare. Mnoge političke partije su nestale sa političke scene, a i dalje nismo sigurni kakve će biti posledice- izjavila je Ildiko Lendvai, koja je bila predsednik nekadašnje Mađarske Socijalističke partije i dodala da je ,,opozicija je na Šoroševoj strani“.

Đerđ Šoroš je star čovek, 12. avgusta puni 87 godina. Preživeo je holokaust, o čemu je izjavio: 1944. je najsrećnija godina mog života. Pozitivno iskustvo. Verovao sam u sebe, u svog oca, da ne može ništa da mi se desi. Nije se desilo. Prevrnuo je svet. Ima ogromnu količinu novca, neograničenu vlast. Ali ništa ne traje zauvek. Jednom se sve završi.