2024. április 23., kedd

Az Álom hava Újvidéken

A magyar–szerb történelmi film vajdasági díszbemutatója pénteken este volt Újvidéken, a Kulturális Központban

Az aracsi Pusztatemplomnál készült alkotást április és május folyamán több mint húsz vajdasági településen mutatják be. Bicskei Zoltán magyarkanizsai rendező filmje 1680-ba röpíti vissza a nézőket, abba az időbe, amikor a török fogságból szabadult magyar ember a kiürült Bácska pusztaságán keresi otthonát és családját.

− Nehéz szülés volt a film, tíz évvel ezelőtt kezdtem el írni a forgatókönyvet. A film egy saját képnyelvvel, képírással beszél, távol a mai divatos módoktól. Ritkán adódik meg a lehetőség Vajdaságban filmezni. Az alföldnek van egy sajátos képe, látásmódja, gondolkodásmódja, szellemisége, és ebből valamennyit felvillant a film – nyilatkozta Bicskei Zoltán rendező.

Az Álom hava koprodukciós filmben vajdasági színészek is szerepelnek, többek között Szilágyi Nándor és Kovács Frigyes is, akik a stáb tagjai mellett szintén jelen voltak a bemutatón.

Bicskei Zoltán (kép: Puskás Károly)

Bicskei Zoltán (kép: Puskás Károly)

− Én is most láttam először a filmet. A film minden mondata egy kinyilatkoztatás. A színpadon történő, lélektől lélekig ható párbeszéd a filmben képekkel van helyettesítve, és ezért egy kicsit távol áll tőlem ez a film – mondta Kovács Frigyes színész-rendező, tanár. 

A nézők reakciója is tanúskodik a film és a feldolgozott történet súlyáról.

− Nagyon nehéz film, előtudás kell hozzá, valamint idő ahhoz, hogy megemésszük a látottakat – mondta Póth Imre rendező-operatőr, ez alkalommal nézői szemszögből.

A filmben a jelmezeknek és a kellékeknek is igen fontos szerepük van, többek között a temerini Lukács házaspár által készített szőnyegnek is.

− Maga a rendező keresett meg azzal az ötlettel, hogy egy nagy nemezelt szkíta szőnyegre lenne szüksége. Felemelő érzés most viszontlátni a filmben, de valójában egy nagy kihívás volt, és csapatmunkának köszönhetően készült el – mondta Lukács Fodor Valéria.

Hétfőn, kedden és szerdán Szabadkán a Lifka Sándor Art moziban vetítik a filmet 17 és 20 órai kezdettel. 

A MAGYARKANIZSAI PREMIER

Újvidék után a rendező és forgatókönyvíró városában is bemutatták az Álom hava című majdnem kétórás alkotást

A szombati, magyarkanizsai vetítés két időpontban zajlott, és amellett, hogy a filmben felhasznált ruhák és tárgyak is kiállításra kerültek, Bicskei Zoltán a film után beszélgetett is a nézőkkel, valamint Bakos Árpád performansza is ajándék volt léleknek és fülnek.

A néző, történelmi filmet várva, igencsak meglepődhet, mert annál sokkal többet kap. Nem gyönyörködtet, hanem mély gondolkodásra ösztönöz az Álom hava, melyben amellett, hogy Bicskei világszemlélete is megmutatkozik, a legaktuálisabb világtörténésekre is rá tudjuk húzni a filmben megjelenő történelmi személyek szavait.

Hogy a közönség miként fogadta a filmet, arról Bicskei a következőket mondta:

– Egyelőre csak jó visszhangokat hallottam, nem mondták még meg a rosszakat, illetve kevesen. Természetesen engem a hibák ebben a pillanatban igencsak érdekelnek, de erről majd a körút végén beszélhetünk, azért is, hogy ne befolyásoljuk a nézőket se jó, se rossz oldalra.

Bicskei szerint meg kell tanulni leválni a műmániáról, mert a lényeg az, amit közben megélünk és magunkra veszünk. Így a tíz év alatt, míg a film elkészülte anyagi okok miatt húzódott, nagy valószínűséggel sok mindent magára vett a rendező, amit aztán a nézőközönség nesztelen figyelemmel jutalmazott Magyarkanizsán, de így lesz ez minden állomáson, ahová eljut a film, amely a fejben és a lélekben is elmélkedésre sarkall.

Az Álom hava további vetítési időpontjairól az olvasók folyamatosan tájékozódhatnak lapunkból.