2024. április 25., csütörtök
TOPOLYA

Szent György napja közeleg

Április 24-e, Szent György napja. A hozzá kapcsolódó népszokások és hiedelmek közül sok helyen még ma is él néhány. A pásztorok ünnepének tartották, mivel ezen a napon hajtották ki az állatokat a tél után először a legelőre. Erre vonatkozólag több szokás is elterjedt. Egyes helyeken nyírfa- és rózsaággal hajtották ki az állatokat. Más helyeken a jószágot kihajtás előtt bodzavesszővel megcsapkodták, és az istálló ajtajában keresztbe fektetett láncon, tojáson, vagy karácsonyról eltett hamun hajtották keresztül. Az állatokat egyes vidékeken tűzön hajtották át, hogy megóvják őket a betegségektől. Maguk az emberek is átugrották a tüzet, hogy a boszorkányok ne tudják őket megrontani. Elterjedt szokás volt még a harmatgyűjtés. Ezt leginkább a szeplős arcú fiatalok, gyerekek végezték, mert a hiedelem szerint a Szent György nap hajnalán szedett friss harmat lemossa a szeplőket. Más helyeken ezen a napon kezdték el gyűjteni a gyógynövényeket.

Az egyház ezen a napon Sárkányölő Szent Györgyre emlékezik.

Topolyán, az Élő Tájház rendezvénysorozat keretein belül, idén hatodik alkalommal kerül megszervezésre a Szent György-napi évadnyitó. Az április 25-ei rendezvény alatt a tájházban kiállítás nyílik a régi állattartó mesterségek eszközeiből. Emellett a látogatók kerti növényekkel és gyógynövényekkel is megismerkedhetnek. A Szent György-napi legendák, hiedelmek, és népi szokások is előkerülnek. A kézműves sarokban a sárkányoké lesz a főszerep, Kati és Vali néni teázójában pedig ízletes sós süteményeket, és gyógynövényekből főtt teákat kóstolhatnak meg az érdeklődők.

Mindenkit szeretettel vár a Művelődési Ház csapata a kedden 10 órakor kezdődő évadnyitóra. A rendezvényt a Szekeres László Alapítvány támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címén. (S-s)

Gyomnövényekről és tápanyag-gazdálkodásáról

A topolyai Gazdakör vasárnap, április 23-án 9 órai kezdettel tartja meg havi összejövetelét, amelyen ezúttal két előadót hallgathatnak meg az érdeklődők. Barcsik Márta, a Mezőgazdasági Szakszolgálat szakembere az inváziós gyomnövényekről értekezik, míg Pecze Tamás, a Mezőgazdasági Iskola szaktanára a talaj tápanyag-gazdálkodásáról tart előadást. A rendezvény helyszíne ezúttal is a Vásártér Otthon épülete lesz.

Jótékonysági koncert a Bethesda javára

Vasárnap 19 órától az Ácsi Roma Egyesület szervezésében a GYASS BEEND KURINA TRIO és vendégzenésze, Radovan Marić, a VRT harmonikásának jótékonysági koncertjét kísérhetik figyelemmel a moziteremben. A belépődíj 200 dinár. A jegyek megvásárolhatóak a Művelődési Ház irodájában, a befolyt összeget a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat javára ajánlják fel.

Édesanyám ünnepi asztalánál

Az anyák napja közeledtével a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat kiállítást szervez a Művelődési Ház kiállítótermében április 25-től 29-ig. Az ünnepélyes megnyitót kedden 17-órai kezdettel tartják. A hagyományos kiállítás idei címe: Édesanyám ünnepi asztalánál. Régi és új kézimunkák, valamint hagyományos kalácsok bemutatóját tervezik a szervezők. A megnyitón fellép a Bambi óvoda csoportja, Fekete Edit óvónő vezetésével.

Könyvbemutató

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében április 25-én, kedden 18 órai kezdettel bemutatják Fridrich Anna Miért? Warum? című kötetét, amely egy jugoszláviai lágert túlélt magyar–német asszony történetét meséli el. A szerzővel lapunk munkatársa, Fekete J. József beszélget.

Lehetőségek az EU-ban

A Juhász Erzsébet Könyvtár és az Eutéka – EU az önök könyvtárában csapata hétfőn, április 24-én tíz órai kezdettel szerb nyelvű fórumot szervez középiskolások részére Hogyan önkénteskedjek és tanuljak az Európai Unióban? címmel. A rendezvényen felszólal Goran Bogunović, az Erasmus programban résztvevő hallgató, valamint Milena Milošević, a volontőrszerviz felhasználója.

Teleki rémálma

A Feketics Művelődési Egyesület és a Kozma Lajos Könyvtár történelmi jellegű előadásra invitálja az érdeklődőket. Április 25-én, kedden 19 órakor dr. Nagy Miklós Mihály történész Teleki Pál geopolitikai rémálma címmel fog értekezni a Kultúrotthon emeleti termében. A belépés ingyenes. A topolyai Községi Múzeumban szerdán, április 26-án 18 órai kezdettel kísérhetik figyelemmel az érdeklődők a hadtörténész előadását.