2024. április 20., szombat

Tavaszi munkálatok Gunarason

Idén is volt fásítási akció – Folyamatban vannak a kerékpárút és a parkoló építésének előkészületei

A gunarasi helyi közösség azok közé a helyi közösségek közé tartozik, ahol mindig történik valami. Az elmúlt időszakban főként a civil szervezetek voltak aktívak a faluban, számolt be lapunknak Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– Az idei esztendőnek még nagyon az elején vagyunk, de el lehet mondani, hogy gazdag civil élet jellemezte a mögöttünk álló időszakot. Legjelentősebb eseményünk az volt, hogy a Gazdakör, a vadászegyesület, a helyi közösség, valamint az utrinai (törökfalusi) és a pobedai helyi közösségek közösen 400 facsemetét ültetett a régi Völgyparton. Emellett megmetszettük a korábban ültetett fákat a Becsei bekötőúton, valamint a dűlőutak karbantartását is elvégeztük. Ez a faültetési akció már hagyományosnak mondható nálunk, mivel minden évben megszervezzük. Az idei évben részt vett rajta a gunarasi asszonykórus és a Gunaras Jövője Civil Szervezet is, amelyek tagjai virágot ültettek az emlékmű elé, és átfestették a nyári színpad farészét. A Gunaras Jövője a húsvétot megelőzően egy nagy tojásfestési akciót szervezett a gyerekek számra, ami nagyon népszerűnek bizonyult. Ennek keretében a gyerekek felállítottak egy tojásfát és egy húsvéti nyuszi figurát a Fő téren. Az idei évben a húsvéti nyuszi „dragacson” tolta az ajándékot a gunarasi gyerekeknek – mondta el a tanácselnök.

A gunarasi húsvéti nyulat is meglepte az áprilisi hó (kép: Lakatos János)

A gunarasi húsvéti nyulat is meglepte az áprilisi hó (kép: Lakatos János)

Természetesen falufejlesztési munkák is folytak az elmúlt időszakban, és számos terv is született. Csorbától megtudtuk, hogy két jelentősebb beruházás előkészületei vannak folyamatban.

– A tél során a helyi közösség elültette az új tujákat a Fő utcán, ezeket most minden második szombaton meglocsoljuk. A nyári időszakban sűrűbben fogjuk, de most még elég ez a gyakoriság. Sikerült elvégeznünk az összes közösségi terem belső meszelését, ami azért fontos, mert most következik az első áldozás és bérmálkozás, amikor nagyon igénybe lesznek véve. Ami a közeljövőt illeti, jövő hétre összehívtuk a helyi közösség tanácsát, hogy beindítsuk a kerékpárút kivitelezésére a közbeszerzést. Folyamatban van a helyi közösség épületével szemben, a templomkerítés elé szánt parkoló tervezése. A tervezők az utolsó simításokat végzik, reményeink szerint falunapig maga a parkoló is elkészül. A helyi közösséghez tartozó Brazílián és Bogarason pedig szeretnénk a legforgalmasabb dűlőutakat zúzott kővel feltölteni. Ezek merész tervek, de úgy érzem, hogy megvannak a feltételek, hogy az idei évben meg tudjuk valósítani őket – fogalmazott a tanácselnök.

A gunarasi helyi közösség prioritásai közé tartozik a civil szféra hathatós támogatási is. Ez nem meglepő, hiszen annak ellenére, hogy egy kis közösségről van szó, igen aktív civil élet jellemzi Gunarast.

– Az idei évben 1 millió 200 ezer dinárt különítettünk el a civil szervezetek támogatására. Ennek az összegnek meg lesz a helye a civileknél, mivel nagyon aktív szervezeteink és sportegyesületeink vannak. Sajnos az egyik fő sportaktivistánk, Orcsik István, külföldre távozott. Ő a labdarúgó- és a sakk-klubbal foglalkozott, ezért mások vették át a klubok vezetését, és a munka folyik tovább. Legaktívabb szervezeteink az asszonykórus, a Gunaras Jövője Civil Szervezet és a kézimunkázók. Ők rendszeresen szerveznek összejöveteleket, és mindig kitalálnak valami újat. Ugyancsak említést érdemel az önkéntes tűzoltó-testületünk, akik az Európa-bajnokságon fogják hazánkat képviselni. A falu egyik legtömegesebb rendezvénye a szántóverseny, amit a Gazdakör szervez meg minden évben, de az ő nevükhöz köthető a vásár megszervezése is. Ehhez a számos tevékenységhez, amint már említettem, a helyi közösség igyekszik hathatós támogatást biztosítani. A fejlesztések mellett a helyi közösség tanácsa számára az a legfontosabb, hogy ne csak a tanács vezetősége képviselje a falut, hanem egy csapat, amelynek részesei a civilek is. Csapatban sokkal könnyebb, sok új ötlet születik és mindenki kiveszi a részét a munkából – fogalmazott Csorba.