2024. március 29., péntek

Megújul a piac parkolója Topolyán

A munkálatok harminc munkanapot vesznek igénybe

Topolyán a minap megkezdődtek a piac melletti, a hét két napján rendkívül forgalmas parkoló felújítási munkálatai. A kedvezőtlen időjárás ugyan néhány nappal eltolta a munkálatok kezdésének időpontját, de pénteken már több munkagépet is üzembe helyeztek a helyszínen. Erről is megbizonyosodott községünk polgármestere, Kislinder Gábor, aki kilátogatott a helyszínre. A községi elnök újságírói kérdésre elmondta, hogy a parkolót két fázisban fogják felújítani – először a piactól távolabb lévő rész szanálását végzik el, és a kivitelezőnek, a temerini Lukač Putevi cégnek tizenöt munkanap áll a rendelkezésére a feladat befejezésére. Ezt követően kerül sor a parkoló másik, az autósiskola tanulói által poligonként is használt rész felújítására.

A most megkezdett első fázis 7,9 millió dinárba kerül, amit az önkormányzat teljes egészében saját eszközökből finanszíroz (kép: Benedek Miklós)

A most megkezdett első fázis 7,9 millió dinárba kerül, amit az önkormányzat teljes egészében saját eszközökből finanszíroz (kép: Benedek Miklós)

– Az év végén, a költségvetés elfogadásakor már tudtuk a pontos összeget, és ezt követően a pályázat kiírása is megtörtént. Azt mondtuk, amint az idő engedi, tavasszal rögtön elkezdődnek a munkálatok, ugyanakkor azt is elmondtuk, hogy csak a Művésztelep felé vezető út felújításának elkészülte után kerül sor a piactéri munkálatokra, tudniillik a Lukač Putevi készítette azt az utat is – nyilatkozta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a most megkezdett első fázis 7,9 millió dinárba kerül, míg a következő rész felújításának összege 8,9 millió dinár, amit a helyi önkormányzat teljes egészében saját eszközökből finanszíroz.

A piac parkolója viszonylag fiatalnak mondható, viszont mint megtudtuk, a minőséggel kapcsolatban már elkészülte után panaszok merültek fel, aminek következményeként már most szükséges a felújítás. Viszont a jelenlegi kivitelező egy új technológiát alkalmaz, és aszfaltozás helyett betont használnak fel a koptatóréteg elkészítésekor, ami a tervek szerint hosszabb életű lesz, ugyanis tulajdonságai így nem térnek el nagyban az alaptól, aminek egy részét a már meglévő beton képezi majd. Éppen ezért nem keletkezik sok törmelék sem, ami viszont mégis összegyűlik, azt az ún. régi téglagyár helyén lévő tér rendbetételénél használják fel.

A munkálatokat azért osztották két fázisra, hogy a keddenként és szombatonként megtartott heti piacok forgalmában ne történjen nagy változás. Viszont itt jegyezzük meg, hogy a többi parkoló továbbra is nyitva áll a piac látogatói előtt. Mivel az első és a második munkafázis is tizenöt-tizenöt munkanapot vesz igénybe, elmondhatjuk, hogy legkésőbb június elejére befejeződhetnek a munkálatok, sőt a polgármester reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, ismerve a kivitelezőt, hogy a megadott határidő előtt befejeződnek azok.