2024. április 24., szerda

Freddy Kempf elbűvölte az újvidékieket

Fergeteges taps a kiváló zenei élményért a Vajdasági Szimfonikus Zenekarnak a NOMUS első estéjén

A 37. NOMUS-t az újvidéki zsinagógában Rudolf Bruči műveiből összeállított performansszal nyitották meg a Művészeti Akadémia Drámai Tanszakának hallgatói, majd Dalibor Rožić, a városi tanács kultúrával megbízott tagja köszöntőt mondott. Hangsúlyozta, hogy szerinte elsősorban e nemzetközi rendezvény sokévi sikerének is köszönhetően lesz Újvidék a kultúra fővárosa 2021-ben, és hogy a NOMUS-t szervező Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság minden évben, ezúttal is színvonalas, sokszínű programmal lepi meg a zeneértő és zenekedvelő közönséget. Elsőként Ljubomir Nikolić 42 éves zeneszerző Mussica assoluta című zenekari művét hallottuk a Vajdasági Szimfonikus Zenekar előadásában. A hazai Bojan Suđić, a Szerbiai Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának vezetője-karmestere vezényelt, aki gazdag hazai és nemzetközi karrierrel dicsekedhet, például 1998-tól évekig a Stockholmi Királyi Opera vendég-karmestereként több mint 150 opera- és balettelőadást vezényelt. Az újvidéki közönség lelkes tapssal jutalmazta a Vajdasági Szimfonikus Zenekart (a koncert végén mindenkit külön-külön is!). Ez a zenekar, amely eddig több mint 100 hangversenyen szerepelt, mintegy 70 darabot mutatott be jeles hazai és külföldi karmesterekkel és híres előadóművészekkel együttműködve, ezúttal is bizonyította kiválóságát, szívbeli játékát.

A szervezők nagy érdeme, hogy „elhozták” a NOMUS-ra a Beethoven-szakértő Freddy Kempfet, aki csodálatos zongorajátékával és a klasszikus zene iránti szeretetével elbűvölt minden jelenlevőt. Ludwig van Beethoven c-moll zongorakoncertjét játszotta, a műsor másik részében pedig Beethoven 5. szimfóniáját (Op. 67). Fergeteges tapsot kapott.

A nagy-britanniai születésű híres zongoraművész 8 éves fiúként szólistaként lépett fel a Királyi Filharmónia Zenekarával. Fordulópont volt az életében, amikor 21 évesen bronzérmet szerzett – a sokak szerint megérdemelt arany helyett – a moszkvai nemzetközi Csajkovszkij-versenyen, ami kiváltotta a közönség rosszallását, az orosz sajtó a „verseny hősének” nevezte. Azóta ívelt felfelé Kempf nemzetközi pályája a legnagyobb koncertpódiumokon. Tavaly Moszkvában, Londonban és másutt turnézott. Zongoraművészként az elmúlt években világhírű zenekarokkal és karmesterekkel dolgozott. Aktuális és jövőbeli fellépései többek között a Helsinki Filharmóniához, a Portugál Szimfonikus Zenekarhoz, a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekarhoz kötik, vendégszerepel majd a Moszkvai Filharmóniával is.

A negyvenéves zongoraművész hét nyelvet beszél. Szívesen emlékszik vissza arra a karácsonyra, amikor a játékboltban a legdrágább dobozt választotta. Szülei megvásárolták. Otthon, amikor kibontotta, látta, hogy benne van az elektromos zongora billentyűzete, amelyhez nemcsak utasítást, hanem egy kis könyvet kapott, ismert énekek gyűjteményét. Újévig megtanulta az összes dalt, s aztán szüleit kérte, vegyenek neki komolyabb hangszert. A csodát a zene szárnyán egy karácsonyi játék indította el.