2024. április 23., kedd

Olvad a jég a román–magyar viszonyban

Az Erdélyi Magyar Néppárt kongresszusán újraválasztották Szilágyi Zsoltot, a párt eddigi elnökét

Újraválasztották Szilágyi Zsoltot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Székelyudvarhelyen megtartott kongresszusán. Az elnök javaslatára ezentúl az elnöki pozícióért folytatott küzdelemtől visszalépő Toró T. Tibor tölti majd be a párt újonnan létrehozott ügyvezető elnöki tisztségét. Szilágyi Zsolt szerint az EMNP minden olyan ügyben, amelynek célja Erdély és az erdélyi magyarok helyzetének javítása, ezentúl szövetségesének tekinti majd az RMDSZ-t és az MPP-t is.

Olvad a jég a román–magyar viszonyban, a kölcsönös tisztelet és érdekek alapján kitavaszodhat – hangsúlyozta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Székelyudvarhelyen lezajlott ötödik kongresszusán mondott köszöntőjében. A politikus megjegyezte, minden bizonnyal a székely zászló korszakaként vonul be a történelembe a román–magyar kapcsolatok elmúlt öt éve. Kifejtette, az EMNP-nek is megvan a maga része abban, hogy az olvadás jelei láthatók a román–magyar viszonyban, hiszen a párt által fenntartott politikai nyomás, Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben és Szilágyi Zsoltnak az Európai Szabad Szövetségben (EFA) végzett munkája is hozzájárult a mostani enyhüléshez.

Németh Zsolt nyomatékosította: a kis lépések taktikájának mindig összhangban kell lennie a nemzetpolitikai stratégiával. A politikus A gyűrűk ura hobbit hőseinek állhatatosságát kívánta az EMNP-nek, kiemelve, a regényben a hobbitok egy csoportja azért kel útra, hogy megmentse, megóvja szülőföldjét. Hozzátette, küzdelmük és végső győzelmük a hit, a kitartás, az önfeláldozó bajtársiasság és a meg nem alkuvás diadala. „Mi, hobbitok, összetartozunk” – szögezte le a regény tanulságát a magyarságra vonatkoztatva a politikus.

A kongresszuson Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete olvasta fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét, amelyben a politikusok az erdélyi magyar autonómiatörekvések jogossága mellett érveltek. „Ami Dél-Tirolban vagy az Aland-szigeteken természetes, az ugyanannak az Európának a keleti végein, a Kárpát-medencében sem minősülhet nemzetbiztonsági kockázatnak, és nem lehet üldözendő” – állt a levélben, amelynek ismertetését követően felszólalt Jill Evans, Wales európai parlamenti képviselője, Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője és Dan Masca, az Erdély autonómiájáért fellépő Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) konstruktív ellenzéki szerepét hangsúlyozta a kongresszuson mondott beszédében Szilágyi Zsolt, az újabb mandátumra jelölt pártelnök. „Bármennyit vitatkozunk is az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) vezetőivel, bármennyire nem értettük meg egymást az MPP (Magyar Polgári Párt) vezetőivel, egy dolgot soha nem szabad elfelejtenünk: hogy ők a testvéreink” – jelentette ki az EMNP elnöke. Hozzátette: a két rivális politikai szervezetet az EMNP szövetségesének tekinti minden olyan ügyben, amelynek célja Erdély és az erdélyi magyarok helyzetének a javítása. Nem tekinti viszont szövetségesnek azokban az ügyekben, „amelyek a bukaresti korrupt politika vagy a román zsákmányrendszer megerősítéséről szólnak” – jelentette ki. Úgy értékelte: Bukarest alájátszik az RMDSZ-nek, hogy mutassa, „vannak olyan magyarok, akikkel együtt lehet működni, és az autonómia pártolóit kikiáltja radikálisaknak, szélsőségeseknek”. Úgy vélte, az RMDSZ is ezt a taktikát alkalmazza, amikor az MPP-t támogatja, és elbánik az ellenzékével.

A kongresszuson végül zárt ajtók mögött választották meg a párt új elnökét és elnökségét. Az elnöki tisztségre Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor korábbi elnök kapott jelölést, Toró azonban visszalépett a küzdelemtől. Szilágyi Zsoltot végül 137 igen szavazattal, 14 nem ellenében, négy tartózkodás mellett választotta elnökké a kongresszus, amely megválasztotta az alelnököket is, akik közül Szilágyi Zsolt javaslatára Toró T. Tibor tölti majd be az újonnan létrehozott ügyvezető elnöki tisztséget is. A kilenctagú elnökségben az elnök és az ügyvezető elnök mellett három alelnök Székelyföldet, kettő Partiumot, egy belső-Erdélyt, egy pedig az ifjúságot képviseli majd.

A kongresszus utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt úgy értékelte, pártja elnöksége megtartotta a tapasztalatot, ugyanakkor fel is frissült. Elmondta: a párt programja kis mértékben változott, majd hozzátette, továbbra is azon kívánnak munkálkodni, hogy minél több döntés kerüljön Bukarestből Erdélybe, és hogy a helyi közösségek irányíthassák a saját ügyeiket. „A jelenlegi erőnk csak egy alap, amire építeni lehet. Mindenképpen a fejlődést, a párt által megszerzett mandátumok növelését tűztük ki célul” – fogalmazott az elnök, aki az erdélyi magyar belpolitika kapcsán azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a magyar–magyar verseny soha ne ossza meg annyira a közösséget, hogy ne lehessen összefogni. „Trianon századik évfordulójára készülődve azt kell felmutatnunk, hogy az erdélyi magyarok magukat kormányozni képes, és az autonómiáért, az önkormányzásért békés, demokratikus eszközökkel tenni tudó közösséget alkotnak” – hangsúlyozta az EMNP újraválasztott elnöke.