2024. április 24., szerda

Tbilisziben is a CEU-ért tüntettek

A CEU-ért tüntetők (Fotó: MTI)

A CEU-ért tüntetők (Fotó: MTI)

Orbán Viktor mellett demonstrálók (Fotó: MTI)

Orbán Viktor mellett demonstrálók (Fotó: MTI)

A világ globális falu lett – erről a kétségbevonhatatlan tényről tanúskodik, hogy a Grúziába látogató magyar miniszterelnököt még Tbilisziben is a CEU-ért demonstrálók és a magyar kormány politikáját támogató ellentüntetők fogadták. Természetesen nem hatalmas utcai seregletre kell gondolni, az üzleti fórumra érkező kormányfőt néhány tucat tüntető várta az egyik és a másik oldalon. A demonstrálók által felmutatott angol, magyar (és grúz) nyelvű feliratok alapján kiderült, hogy a Budapesten tevékenykedő Central European Universityről – amiről mi is csak a CEU-botrány kipattanása után tudhattuk meg, hogy nem azonos a Közép-európai Egyetemmel – Tbilisziben is hallottak, de kétségkívül hallottak az Orbán Viktor nevével fémjelzett különutas magyar politikáról is. Az egyik angol nyelvű felirat például a határok lezárására, az invázió megállítására és a keresztények megvédésére szólított fel.

A magyar kormányfő több tárcavezető és egy üzleti delegáció kíséretében tegnap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Tbiliszibe. Pénteken délelőtt Giorgi Kvirikasvili grúz kormányfővel tárgyalt, és felszólalt a grúz–magyar üzleti fórumon is. A sajtótájékoztatón elhangzott az is Orbán Viktor szájából, hogy Magyarország várja a grúz diákokat, akiknek lehetőségük van arra is, hogy angol nyelven tanuljanak. Nem kell megijednünk, a magyar miniszterelnök nem a Közép-európai Egyetemre gondolt, hanem a magyarországi angol nyelvű középiskolai mezőgazdasági képzésre. Bár nyilván a Közép-európai Egyetemen is szívesen látják ennek a stratégiailag kulcsfontosságú helyen található kaukázusi országnak a diákjait, ahol „rózsás forradalom” néven a posztszovjet térség első színes forradalma zajlott még 2003-ban.

És ami a CEU-val kezdődött, az a CEU-val is fejeződött. Amint az MTI közölte, a sajtónyilatkozatokat követően – az eredeti tervekkel ellentétben – az amerikai AP hírügynökség kérdést tett fel Orbán Viktornak a CEU-ról. A miniszterelnök közölte: „sok a dezinformáció” az üggyel kapcsolatban. A CEU nincs veszélyben, ez egy Magyarországon működő egyetem, amely a jövőben is megfelelően fog működni.