2024. április 24., szerda

Szarvasgomba-vadászat

A Fruška Gorán állítólag ötezren keresik a különleges gombát – Külföldről is érkeznek gombavadászok

A szarvasgomba gasztronómiai különlegességnek számít, jellegzetes ízű és illatú gomba. Hazánkban egyre többen foglalkoznak szarvasgomba-vadászattal, hiszen igen borsos árat kínálnak érte a külföldi piacokon. Aki viszont efféle tevékenységbe kezd, nincs könnyű dolga, hiszen több tényező is hátráltatja a szarvasgombából való hirtelen meggazdagodást.

Darko Panić a Limáni piacon árulja a gombákat (Kép: Fehér Ildikó)

Darko Panić a Limáni piacon árulja a gombákat (Kép: Fehér Ildikó)

A Fruška Gora-hegységben, Dél-Szerbiában, Valjevo, Pirot, Dimitrovgrad környékén egész évben megtalálhatók a szarvasgomba különböző fajtái. A legértékesebb a fehér szarvasgomba (Tuber magnatum), amelynek ideje októbertől februárig tart, tehát rá vadászni most már nem érdemes. Ami most a természetben megtalálható, az a fekete szarvasgomba (téli szarvasgomba, Tuber brumale), amelynek a piaci ára jóval alacsonyabb, különböző fajtái viszont szinte egész évben gyűjthetőek. A téli szarvasgomba szezonja decembertől májusig tart, tehát most ez az aktuális. Ezt követi a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum), majd szeptembertől a nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum).

Vadászni nem olyan könnyű rájuk, mint ahogy azt az ember elképzeli, hiszen a többi gombától eltérően ez a fajta nem a földből nő ki, és nem a fák kérgén élősködik, hanem mintegy 30 centiméter mélyen a földben található. Na, de hol? Erre a kérdésre már szakértő válasza kell. Mintegy huszonöt éve foglalkozik a gombákkal Darko Panić erdészeti technikus, aki az újvidéki Limáni piacon árusítja a gombákat, többek közt az említett szarvasgomba-fajtákat is.

• Hol lehet szarvasgombát találni?

− Bizonyos fajták csak bizonyos helyeken találhatók meg. A fekete szarvasgomba árterületeken, folyók, tavak, nagyobb tócsák mentén lelhető fel. Életközösséget alkot egy fával vagy cserjével, annak gyökeréhez kapcsolódik. Nyárfa, rezgő nyárfa, kőris, fűzfa gyökerein alakul ki a nyári és az őszi fekete szarvasgomba. A magnatum azaz a fehér, valamint a téli fekete szarvasgomba a nagyobb tengerszint feletti magasságot kedveli, és a tölgyfa gyökerein alakul ki, a Tarcal hegységben is megtalálható.

• Nehéz dolga van annak, aki segítség nélkül próbál szarvasgombát találni. Segítőtársak kellenek és nem is akármilyenek.

Lefagyasztott fekete szarvasgomba

Lefagyasztott fekete szarvasgomba

− Így igaz. Két kutyafajta jó a szarvasgomba keresésére, mert nekik genetikailag erős szimatuk van. Az egyik a mindenki számára ismert Labrador, a másik pedig a Lagotto Romagnolo. Mind a két faj engedelmes, könnyen betanítható és lehet velük manipulálni. A másik lehetőség sertés segítségével, nekik is van hajlamuk kiszimatolni a gombát, de azt jóízűen el is fogyasztják, ha nem figyel oda az ember. A kutya emiatt is költségtakarékosabb megoldás.

• És ha rábukkan az ember a szarvasgombára, akkor azt hol tudja eladni?

− Ami a hazai piacot illeti bárhol, hiszen senki nem tilthatja meg, hogy valaki találjon és a piacon eladja a gombát, mert Szerbiában még nincs ilyen törvény. A külföldre való szállítás viszont bonyodalmasabb, mert csak meghatározott feltételek mellett lehet legálisan kivinni az országból. Engedély szükséges hozzá, ami nem olcsó és persze az állam megadóztatja a szállítmányt, ezért sokan feketén próbálják kicsempészi külföldre. Ide fűződik az a hír is, hogy március végén a szerb határőrök egy Horvátországba tartó, elvileg csak bort szállító tehergépkocsiban, mintegy 44 kiló fekete szarvasgombára bukkantak, amelyet az illető sofőr nem jelentett be a vámon. A szarvasgomba gasztronómiai szempontból igen ízletes. Ritka gombafajta, ezért jól mutat előkelő külföldi éttermek étlapján. A legnagyobb felvásárlók az olaszok és a franciák, ezért az árat is ők diktálják.

• Mennyibe kerül a szarvasgomba kilója?

A szarvasgombát mélyhűtőben kell tárolni, ezért csak a felirat tanúskodik a kínálatáról

A szarvasgombát mélyhűtőben kell tárolni, ezért csak a felirat tanúskodik a kínálatáról

− Az ár is attól függ, hogy külföldön mekkora a kereslet. Ha náluk elegendő mennyiség terem, hiszen mesterségesen is elő lehet állítani, csak arra 6-tól 15 évet kell várni, akkor a fekete szarvasgombának kilója 50-től 100 euróig terjed. A fehérnek pedig 200-tól 800 euróig. Amikor viszont náluk hiány van, akkor az árak jóval magosabbak. Mondok egy példát: egy első osztályú, egymagában 800 grammos fehér szarvasgombának, az úgynevezett Jokernek, nincs meghatározott piaci ára, hanem elárverezik, és ilyenkor a 7-8 ezer eurót is eléri. Tehát az árat a kereslet, a külföldiek és a megállapodás határozza meg.

Ezek után felmerül az a kérdés is, hogy mit is rejt magában a szarvasgomba, ha ilyen drága?

Alexandre Dumas francia író szerint a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretnivalóbbá teszi. A gomba fűszerként használatos, íze karakteres, sokan mennyei érzéshez hasonlítják, hiszen egyike a legismertebb afrodiziákumnak. Emellett az évek során elhaló szürke agysejtek táplálására is kimondottan jó hatása van.

Vadász a zsákmánnyal (Lagotto Romagnolo kutyafajta)

Vadász a zsákmánnyal (Lagotto Romagnolo kutyafajta)

Darko elmondta, hogy a hazai polgárok körében mégsem nagy a szarvasgomba iránti igény, és inkább a külföldi piac felé összpontosul az eladás.

− Szerbiában nem kapós a fogyasztók körében ez a gombafajta. Igaz, a külföldi árak miatt sokan nem is engedhetik meg maguknak ezt az élvezetet. Annyit viszont tudnak róla, hogy drága és jól lehet rajta keresni.

Ha pedig sok pénzt lehet vele keresni, akkor sokan is próbálkoznak szarvasgomba-vadászattal, és ilyenkor kisebb-nagyobb konfliktusok is kialakulhatnak. Amikor valaki egy olyan terepet fedez fel, ahol bőven van szarvasgomba, akkor azt a sajátjának gondolja. Ha egy másik gombavadász szintén ott keresgélne, akkor gyakran verekedés tör ki, vagy kiszúrják egymás autógumiját, betörik az ablakokat. Holott a szarvasgomba mindenkié és senkié. A Fruška Gorán idényben mintegy ötezer gombavadász igyekszik a föld alá rejtett kincseket megtalálni. Nemcsak a hazaiak, hanem a külföldről érkezők is bíznak a szerencséjükben, s járják a hegyoldalakat kutyákkal vagy disznókkal együtt.