2024. március 29., péntek

Egy iskolai nap a holokausztról

Egy iskolai nap a holokausztról – Leckék a jövő számára címmel zajlottak az Emlékezés a holokausztra elnevezésű eseménysorozat tegnapi, harmadik napjának programjai az újvidéki Zsidó Hitközség első emeleti klubhelyiségében.

A Zsinagóga belülről (Diósi Árpád felvétele)

A Zsinagóga belülről (Diósi Árpád felvétele)

A nap folyamán Nada Banjanin Đurčić belgrádi szociológiatanár és Sonja Viličić, a Haver Srbija szervezet tagja műhelymunkákkal egybekötött előadások keretében ismertette meg az újvidéki Svetozar Miletić Közgazdasági Középiskola diákjaiból álló 20 fős csoportot a zsidóság szimbólumvilágával, a szerbiai zsidóság életével, a zsidóellenes törvényekkel. Előadást tartottak a náci ideológiáról, és beszélgettek a holokauszt túlélőivel is. Az újvidéki zsidóság kegyetlen kiirtásához a saját, tragikus családtörténetével kötődő Marko Fisher idegenvezető beszélt a diákoknak az újvidéki zsinagóga keletkezésének történetéről, arról, hogy a monumentális, 1906 és 1909 között készült épület tervezője az a Baumhorn Lipót volt, akinek a nevéhez számos magyarországi mellett a szegedi zsinagóga is kötődik. A tanulók az épület előterében megtekintették A szenvedés írása – a holokausztról szóló publikációk című kiállítást, majd rövid időre a zsinagóga belterébe is beléphettek.

– A II. világháború előtt 4000 zsidó élt Újvidéken, közülük 1942 januárjában több mint 1500-an váltak a fasizmus áldozatává, erről a város vezetésével és az ország többi zsidó hitközségével együtt minden évben megemlékezünk. Az újvidéki Zsidó Hitközségnek jelenleg 577 tagja van a vegyes házasságoknak köszönhetően, és 256 zsidó él a városban. Léteznek klubjaink egyetemistáknak és kisebb gyerekeknek, valamint sporteseményeket is szervezünk – magyarázta a diákoknak Marko Fisher.