2024. március 28., csütörtök

Irány a Fruška gora!

A hétvégén 40. alkalommal szerveznek hegyi maratont

A 40., jubiláris futó- és sétanapot április 22-én és 23-án tartják meg az Újvidék melletti hegyen, a résztvevők ezúttal 19 útvonalon állhatnak rajthoz. A start holnap, szombaton, 9 órakor lesz, a városi buszok már reggel 6 órakor megkezdik a maraton résztvevőinek fuvarozását a popovicai indulóponthoz. A szervezők tegnap megerősítették, hogy akármilyen időjárás vár ránk a hétvégén, a rendezvényt megtartják – Nincs rossz időjárás, esetleg csak rossz felszerelésről beszélhetünk – üzenik.

A rajt az egyik korábbi rendezvényen (Ótos András felvétele)

A rajt az egyik korábbi rendezvényen (Ótos András felvétele)

A Vojvodina Sport- és Üzletközpontban immár másodszor szerveztek bejelentő sajtótájékoztatót a rendezvénnyel kapcsolatban. A szervezőbizottság vezetői, Milivoj K. Nastasić és Nenad Sudarov beszéltek arról, hogy mi mindenre számíthatnak a résztvevők. A városi buszok tehát a vasútállomásról szállítják a maraton résztvevőit a hegyre, megállnak a Szabadság híd feljárójánál és Kamenica központjában. A végállomás a Fruška gora út és a Majdán utca kereszteződésénél lesz, innen kell gyalogolni a popovicai fordulópontig. A résztvevőket erről a pontról szállítják a buszok vissza, Újvidékre szombaton este 10 óráig. Utána a buszok a popovicai végállomásig közlekednek. Hajnali 2 és 4 órakor is indulnak buszok visszafelé, de szükség esetén további indulásokat is beiktatnak. Az Élvezetpályán induló gyerekek számára külön járatot biztosítottak, ez reggel 7 órakor indul a vasútállomás elől, és CSAK A GYEREKEKET, illetve kísérőiket szállítja. A távolabbról szervezetten érkező résztvevők autóbuszai a popovicai startvonalnál hagyhatják utasaikat, de a járműveknek 2-3 perc múlva el kell hagyniuk ezt a területet, Újvidéken parkolhatnak, a szerémségi oldalon nem! Emeletes és csuklós buszok nem közlekedhetnek Popovicán!

– Meghívok mindenkit, győzzük le önmagunkat! Látogassunk ki a természetbe, növeljük ilyen módon a belső elégedettségünket – üzente Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke.

A maraton leghosszabb távján futó sportolók a 135 kilométeres táv megtétele közben 5940 méteres magasságot másznak meg, a hegyi pálya föl-alá kanyarog, ekkora a szintkülönbség. Az emelkedők és lejtők a lehető legnagyobb megpróbáltatás elé állítják az emberi szervezet teherbíró képességét.

A Fruška gora-i maratont négy évtizeddel ezelőtt szervezték meg először, akkor mindössze 3 útvonalat jelöltek ki a résztvevőknek. A szervezők korábban arra számítottak, hogy az idén a résztvevők száma meghaladja a 20 ezret. A rekord 2013-ból ered, akkor nagyjából 18.700-an álltak rajthoz. Bővebben a www.fruskogorski-maraton.com honlapon.