2024. március 29., péntek

Katonai bázisra támadtak fegyveresek Afganisztánban

Legalább 50 katona életét vesztette, és több mint 76-an sebesültek meg, miután az észak-afganisztáni Balh tartományban pénteken katonai egyenruhát viselő fegyveresek megrohamoztak egy katonai bázist - közölte egy afgán tisztségviselő.

Félő, hogy a halottak száma tovább növekedhet, mivel az afgán biztonsági erők a harcok végeztével még mindig a támaszpont átkutatásával vannak elfoglalva.
A tartományi törvényhozás egyik képviselője, Zabiullah Kakar 66 halottról tett említést.
A fegyveresek katonai járművön utazva jutottak be egy hadtest bázisára, ahol lövöldözni kezdtek az éppen egy mecsetben imádkozó katonákra - közölte Davlat Vaziri, az afgán védelmi minisztérium szóvivője. Egy robbanóanyaggal megpakolt mellényt viselő támadót még azelőtt lelőttek, hogy működésbe hozhatta volna szerkezetét - tette hozzá. Vetnaám Sinvari, a katonai hadtestparancsnok titkára elmondta, hogy a terület ismét az afgán biztonsági erők ellenőrzése alatt áll.
A hadsereg szerint a támadókat egy kivételével, akit sikerült fogságba ejteni, megölték az órákig tartó tűzharcban.
A tálibok közleményükben jelentkeztek a támadás elkövetőiként. Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivőjének kijelentése szerint a támadásban több mint száz katonát öltek meg. Ugyanakkor a radikális iszlamisták sokszor túlzó adatokat közölnek.
Balh viszonylag biztonságos tartománynak számít, és itt található az észak-afganisztáni térségért felelős parancsnoki központ is.
A katonák és - egyebek között - rendőrök ellen is rendszeresen támadást intéző tálibok azt követően erősödtek meg Afganisztán több részén, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.