2024. április 25., csütörtök

Székelyföld modernizációjáról rendeznek konferenciát

Tegnap tartották a III. Székely Kongresszus megnyitóját. A Székelyföld fejlesztését szolgáló tudományos konferencia előadásait és több mint 20 szekciójának üléseit a Sapientia EMTE marosvásárhelyi és csíkszeredai karán, valamint az egyetem sepsiszentgyörgyi tagozatán tartják április 21–22-én.

A tudományos konferenciának mintegy 100 előadója van. Bak Miklós politológus, a Sapientia Tudományegyetem docense, a kongresszus programigazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: Székelyföld a leszakadás jeleit mutatja az utóbbi időszakban, ennek a konferenciának célja, hogy olyan fejlesztéspolitikai eszméket, irányokat fogalmazzon meg, melyek közpolitikai javaslatokban is testet ölthetnek.

Hozzátette: kutatások rámutattak, hogy Romániában a regionális politika, amely jelenleg intézményesült, nem segíti Székelyföldet. Az erdélyi középrégión belül, mely hat megyét tartalmaz, az elmúlt 10 évben Hargita, Kovászna és Maros megye a dél-erdélyi román megyékhez képest leszakadt az egy főre jutó GDP tekintetében – mondta.

Kiemelte, hogy az elvándorlás sújtja Székelyföldet, igaz, más ritmusban, mint Románia egészét. Románia vezető állam az Unión belül a fiatalság kivándorlása és az EU-n belüli munkavállalás tekintetében – fűzte hozzá.

Bak Miklós arról is beszélt, hogy stratégiai terv valamiféleképpen intézményesíteni a székely kongresszust, vagyis hogy ne maradjon egyedi esemény, hanem intézményes keretet adjon a jövőben az összes Székelyfölddel kapcsolatos kutatás hasznosításának.

Dávid László, a Sapientia rektora az MTI-nek elmondta: a kongresszus révén olyan fórumot szeretnének létrehozni, amelynek keretében nyugodt légkörben, tudományos szellemben meg lehet tárgyalni mindazokat a kérdéseket, amelyek Székelyföld felemelkedését tudnák szolgálni. Hozzátette: számos hasonló fórum létezett eddig is, de ezek következtetéseit nem foglalták össze, és nem próbálták a politikai elit elé tárni.

Dávid László felidézte: az 1902-es első székely kongresszust arra hivatkozva szervezték meg, hogy akkor Székelyföld volt az Osztrák–Magyar Monarchia legelmaradottabb régiója. „Ma Székelyföld Romániának az egyik legelmaradottabb régiója, és ez az elmaradottság elvándorláshoz és olyan társadalmi folyamatokhoz vezet, amelyeket meg akarunk állítani” – mondta Dávid László.