2024. április 23., kedd

Károk a málnásokban és a gyümölcsösökben

Hogyan védekezhetünk a tavaszi fagyok ellen?

Eltérő hírek érkeznek a Szerbiát és Magyarországot egyaránt sújtó hirtelen télre fordult időjárás okozta károk miatt. A megszólaltatott szakemberek véleménye szerint egyelőre nem kritikus a helyzet, a nagyobb baj akkor következhet be, ha komolyabban a fagypont alá süllyed a hőmérséklet a következő napokban, és ráadásul fagyos szél is fúj.

„Ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, különösen akor, ha száraz légtömeg is érkezik. Ebben az esetben a gazdáknak szükségük lesz a védekezésre” – állítja Apostol János növénynemesítő szakember.

Károk azonban kétségtelenül már így is vannak, különösen Szerbia központi részéből, Dél- és Nyugat-Szerbiából érkeztek erre vonatkozó hírek, ahol elsősorban az itteni hagyományos mezőgazdasági kultúrnövényt, a nem megfelelőképpen védett málnát érte komoly kár, de a csonthéjas gyümölcsöket és az almaféléket is. Szerencsére a meteorológiai jelentések szerint a hideget és a havat hozó ciklon már távozóban van a Kárpát-medencéből.

Szerbia magasabban fekvő, hegyvidéki részen néhol 30 centiméteres hótakaró is hullott. Az itteni gazdák arra panaszkodnak, hogy a málna nehezen heverheti ki a fagykárokat.

„A hideg eddig mintegy 10 százalékos terméskiesést okozhatott, de ott, ahol a málna nincs fólia alatt, a veszteség elérheti az 50 százalékot is” – mondják a Zlatibor környéki gazdák, akik éjjel-nappal ott őrködnek a málnásaik mellett.

Az előbbi évek rossz tapasztalataiból tanulva sokan biztosítást kötöttek az ültetvényeikre, csakhogy a hóesés okozta fagykár nem szerepel a biztosítótársaságok kínálatában.

A KISUGÁRZÁSI FAGYVESZÉLY

Žarko Galetin, a Szerbiai Gazdasági Kamara mezőgazdasági részlegének a vezetője azt nyilatkozta a szerb köztelevíziónak, hogy leginkább a bogyós növények és a szamócafélék, de a cseresznye és a barack is károsodott, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mekkora az okozott terméskiesés mértéke.

A helyzet a szakember szerint akkor fordulhat igazán komolyra, ha fagy lesz a következő napokban.

Ezt állítják a magyarországi szakemberek is. Az elmúlt napokban sehol nem alakult ki komolyabb fagypont alatti hőmérséklet, ezért a még virágzó vagy már terméskötődés után lévő gyümölcsállományokban ilyen jellegű káresemények nem jelentkeztek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI érdeklődésére szerdán.

Apostol János, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója, növénynemesítő szakember a Magyar Távirati Irodának elmondta, egyelőre nem tesz kárt a gyümölcsfákban a zord időjárás, a hosszú aszály után a gyümölcsfáknak még jól is jöhet a nedvesség. A szakember azonban felhívja a figyelmet a kisugárzási fagyveszélyre, mert ha hirtelen kiderül az ég, akkor faggyal lehet számolni, különösen, ha száraz légtömeg is érkezik. Ha kitisztul az idő és szélcsend lesz, a gazdáknak szükségük lesz a védekezésre.

Hozzátette: amíg a víz és hó együtt van jelen a fákon, addig a szokatlan időjárás nem okozhat károkat. Nagyobb baj akkor keletkezhet, ha kitisztul az ég, megáll a szél és a levegő hőmérséklete nulla fok alá csökken.

VÉDEKEZÉSI MÓDSZEREK

Apostol János elmondta, a fagy ellen füstöléssel vagy a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal védekezhetnek a kerttulajdonosok, ezzel ugyanis meleg légpárnát képezhetnek a fák körül. A melegítő gyertyákat már akkor meg kell meggyújtani, amikor pozitív a hőmérséklet, tehát plusz fél vagy egy fok. Egészen addig kell használni őket, amíg a fagyveszély fennáll – magyarázta.

A másik védekezési technika a fagyvédelmi öntözés, amelynek során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról. Ha túl hosszú ideig kell használni a mikroszóró fejeket, túl sok jég képződhet, amelytől az ágak letörhetnek, de ez még mindig a kisebbik kár, hiszen meg tudtuk védeni a termést – tette hozzá.

A szakember szerint este könnyen prognosztizálható, hogy hajnalban lesz-e fagy vagy sem, ehhez elegendő megfigyelni a levegő páratartalmát. Ha a harmatpont nulla fok alá csökken, fagyveszély várható, de ha fölötte áll, nem kell fagytól tartani. A legveszélyesebb az, ha kiderül az ég és fúj a fagyos szél, mert a szállított fagy ellen gyakorlatilag már képtelenség védekezni – mondta.