2024. április 19., péntek

Szigorítani vagy nem szigorítani?

Április hetedikén lépett életbe az az európai uniós rendelet, amely alapján a külső schengeni határokon szigorított ellenőrzést vezettek be. Ezentúl minden európai uniós állampolgár úti okmányait ellenőrzik a nemzeti és nemzetközi elektronikus adatbázisokban. Korábban ezt csak szúrópróbaszerűen tették.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az új rendszer bevezetése az azt követő első hétvégén hosszú sorokat okozott a magyar–szerb határon, azonban a hétvége után már minden visszaállt a megszokott kerékvágásba. Ennek két lehetséges magyarázata van: a magyar határőrök gyorsan belerázódtak az új rendszerbe, vagy igazak a hírek, hogy a rendszert ideiglenesen felfüggesztették. Természetesen, húsvét hétvégét megelőzően ismét megnövekedett a várakozási idő a határon. Ez minden évben így van, hiszen a vendégmunkások hagyományosan húsvétkor látogatnak haza. Míg hétvége előtt a Szerbiába irányuló forgalom nőtt meg, addig hétfőn és kedden a Magyarországra való bejutásra kellett sokat várni. A Facebookon mindenki a kígyózó sorokról osztott meg képeket, akárcsak tavaly ilyenkor, hiszen ez a jelenség minden évben lejátszódik.

Számomra úgy tűnik, hogy a szigorított ellenőrzés körüli hírkeltésnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A szerbiai útlevéllel utazók okmányait idáig is rendszeresen ellenőrizték, s mindössze annyi a változás, hogy mostantól a magyar útlevéllel utazókét is ellenőrizni fogják. Nagyjából ez a lényege az egész hajcihőnek. A szigorítás valóban meghosszabbítja a magyar határőrök munkáját, de hosszú sorokra továbbra is csak az ünnepek körül és a nyaralási szezonban kell számítani. Természetesen, minden határforgalmat illető változtatás kiemelt figyelmet kap, mivel a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a határvédelemre a migránsok miatt. A migránsok túlnyomó többsége azonban nem uniós útlevéllel próbálja átlépni az uniós határt és nem is a kijelölt határátkelőhelyen. A szigorított határellenőrzés őket nem érinti.

Mi a véleménye az EU területén bevezetett szigorított utasellenőrzésről?

Az ünnepek előtt ez rossz lépés volt – 49 (13,35%)

Nem ez a módja az EU megvédésének – 205 (55,85%)

Támogatom a szigorú ellenőrzést – 113 (30,80%)

Az új rendszer bevezetésének van jelentősége, de azt csak a média szenzációéhségének tudom be, hogy kilométeres sorokkal, több órás várakozással riogatták az utazni vágyókat. Hétvégente eddig is megnövekedett a várakozási idő, ünnepek körül pedig idáig is alakultak ki hosszú sorok.

Olvasóink a múlt héten arra a kérdésre válaszoltak, hogy: Mi a véleménye az EU területén bevezetett szigorított utasellenőrzésről? Ez a kérdés főként azokat érinti, akik gyakran lépik át a határt, de minden válasz számít. A válaszadók 13 százaléka véli úgy, hogy az ünnepek előtt ez rossz lépés volt. Nyilvánvaló, hogy egy új rendszer bevezetése hétvége és ünnep előtt rossz húzás, de amint kiderült, a pánikhangulat túlzás volt. 56 százalék úgy gondolja, hogy nem ez a módja az EU megvédésének. És valóban nem ez, ha migránsoktól akarják megvédeni. Bizonyára fennakad egy-két lopott útlevél, de nem hiszem, hogy ennél komolyabb eredmények születnének. És végül 31 százalék támogatja a szigorú ellenőrzést. Nyilván olyan válaszadók választották ezt a választ, akik nem utaznak túl gyakran Magyarországra. Természetesen, joguk van véleményt alkotni, de ne feledjék, hogy mi is annak a határnak a túloldalán vagyunk, amit az EU védeni próbál.