2024. március 29., péntek

Fuss át a történelmen!

Utcai félmaratont szerveznek Szabadkán

Szeptember 2-án a városnapi ünnepség keretében kerül megrendezésre az I. Szabadkai Félmaraton, melyet a Horizont Szabadkai Sportegyesület szervez az önkormányzat támogatásával. A 21,1 kilométeres távot a szűkebb és tágabb városközpontban futják majd le a versenyzők, akik Szabadka főteréről rajtolnak el és két 10,5 kilométeres kör lefutása után ugyanitt érnek célba.

Bogdan Laban polgármester elmondta, a félmaraton célja Szabadka és az egészséges életmód, a szabadidős tevékenységek népszerűsítése is.

A félmaraton Szabadka kulturális és építészeti örökségére is felhívja majd a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

A félmaraton Szabadka kulturális és építészeti örökségére is felhívja majd a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

– Egy ilyen esemény mindenképpen erősíti a város idegenforgalmi potenciálját, s szeretnénk, ha Szabadka felkerülne az atlétikai futóversenyek térképére, hogy csatlakozzunk a többi városhoz, ahol futóversenyeket rendeznek, s hogy vezető pozíciót töltsünk be ott.

Horvát Tímea alpolgármester, aki egyben a városnapi rendezvények megszervezésével megbízott bizottság tagja, reményét fejezte ki, hogy a szabadkai félmaraton hagyománnyá válik és nemzetközi jellegű lesz, melyen nem csak a helyi és hazai futók, hanem más országok versenyzői is részt vesznek.

– A városnap során gazdag kulturális és egyéb programot kínálunk fel az embereknek, amely most egy igen jelentős sporteseménnyel is bővül. Mivel a városközpontban zajlik a verseny, ezért különösen odafigyelünk majd a résztvevők biztonságára, több utcát lezárunk majd a verseny idejére, azonban lehetővé tesszük, hogy a gyalogosok probléma nélkül közlekedhessenek a városban – mondta az alpolgármester.

Kristifor Bogdanić, a Horizont Sportegyesület elnöke elmondta, a 21,1 kilométer hosszú félmaratoni táv mellett lesz egy 5 kilométeres versenyszakasz is, a gyerekek pedig 100–300 méter hosszú szakaszon versenyezhetnek.

Kristifor Bogdanić, Pásztor Bálint, Bogdan Laban és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Kristifor Bogdanić, Pásztor Bálint, Bogdan Laban és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

– Ez egy utcai verseny lesz, mely Szabadka kulturális és építészeti öröksége között zajlik majd, ezért is viseli a verseny a Fuss át a történelmen! címet. A verseny a főtérről indul majd, ezt követően a Jadran előtt elhaladva a résztvevők a Đuro Đaković utcából ráfordulnak a Branislav Nušić utcára, majd a Vladimir Nazor utcára, elhaladnak Ivan Sarić szobra előtt, végigfutnak a Radić fivérek utcán a körforgalomig, majd a Harcosok sorakozója lakótelep sétányán keresztül jönnek vissza ugyanazon az útvonalon. Akik az öt kilométeres versenyen vesznek részt, azok számára a Radić fivérek utcában lesz a cél, a félmaraton résztvevői azonban futnak tovább a Strossmayer utcán, majd a Fasizmus áldozatainak terén, elfutnak a Szent Teréz-templom előtt, majd befordulnak a Gimnázium felé, tovább a Zsinagóga mellett, és a Sugárúton keresztül a Sétaerdőig. Ott tesznek egy kört, majd az Arsenije Čarnojević utcán jönnek a város felé, érintve a pravoszláv templomot, majd ismét kiérnek a Đuro Đaković utcára. Ez az útvonal tesz ki egy kört. A második kör a Korzón ér véget, ahonnan a futók elrajtoltak – tudtuk meg a Horizont Egyesület elnökétől.

Pásztor Bálint köztársasági képviselő, aki maga is amatőr futó, úgy fogalmazott, Szabadka megérdemli, hogy itt is rendezzenek utcai félmaratont.

– Nagyon jó dolognak tartom, hogy a félmaratont a városnapi rendezvények keretében szervezik meg, mert ilyen módon Szabadka polgárainak lehetősége lesz bekapcsolódni az eseménybe versenyzőként, vagy nézőként, szurkolóként. Arra számítunk, hogy szerbiai futók mellett a környező országokból is lesznek résztvevők, akiknek így lehetőségük lesz mindazt meglátni, amit ez a város nyújtani tud. Magam már részt vettem pár versenyen, de Szabadka az egyik legszebb útvonalat kínálja, hiszen számos látnivaló van itt, a városháza, a Népszínház, a Zsinagóga, a Sugárút, a Sétaerdő, vagy a Raichle-palota, melyeket érdemes megnézni, emellett a versenyzők eltöltenek majd egy-két napot nálunk, s ezáltal az idegenforgalom terén is profitál majd a város – mondta Pásztor Bálint.