2024. április 23., kedd

Nyári hangulatban a múzeumban

A szabadkai kiállítás abba ad betekintést, a vajdaságiak hol üdültek szívesen a 19. század végén és a 20. században
Milkica Popović, dr. Drago Njegovan és dr. Ózer Ágnes a kiállításmegnyitón

Milkica Popović, dr. Drago Njegovan és dr. Ózer Ágnes a kiállításmegnyitón

Az időjárás ugyan télire fordult, a Szabadkai Városi Múzeum és a Vajdasági Múzeum De kipihentük magunkat… című közösen szervezett kiállítása ennek dacára nyári hangulatot idéz. A kiállításmegnyitóra kedden este került sor a Szabadkai Városi Múzeumban, ahol az egybegyűlteket Bába Anikó múzeumpedagógus köszöntötte, majd pedig Hulló István igazgató üdvözlőbeszédét hallhattuk.

– A múzeumok világszövetségének idei mottója, múzeumok vendégségben, az ENSZ a 2017-es évet a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította, így ez a kiállítás mindkettőhöz kötődik. Nagyon hiányoljuk, hogy a Palicsi-tó alkalmas legyen a fürdésre, azokat a tartalmakat, amelyek egy fürdővárost jellemeznek. A kiállítás nosztalgikus élményeket ébreszt. Azokra a helyekre kalauzol, ahol a vajdaságiak szívesen üdültek a 19. század végén és a 20. századba, legyen szó a tengerpartról, tavakról, gyógyfürdőkről vagy hegyvidékről, de kitér a kor divatjára is – hallottuk egyebek közt Hulló Istvántól.

A kiállításmegnyitón dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója is a látogatókhoz fordult.

– Szerteágazó együttműködést valósítunk meg térségünk múzeumaival, idén Budapesten, Pulán és Óbecsén is kiállításokkal szerepelünk, de ugyanígy szívesen vendégül látjuk más múzeumok kiállításait is. A De kipihentük magunkat… című tárlat úgymond a békebeli időket eleveníti fel, amelyekre szívesen emlékezünk, és katalógus is kíséri. A kiállítást Szabadka után Zlatiborban állítjuk fel – mondta dr. Drago Njegovan.

A kiállítás szerzői Milkica Popović és dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum tanácsosai, recenzense pedig Mirko Grlica történész, a Szabadkai Városi Múzeum tanácsosa. A kiállítást Milkica Popović nyitotta meg:

– A kiállítás segítségével megfigyelhetjük, hogy a melyek voltak a kedvelt üdülési desztinációk. Létrejöttében felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak azok a polgártársaink, akik megosztották velünk élményeiket – hallottuk Milkica Popovićtól.

A megnyitón Tijana Petrović, a Piazza Italia szabadkai olasz kulturális központ tagja, Gordana Vidaković tanítványa énekelt.