2024. március 29., péntek

Üzletlánc támogatásával mentik meg Leonardo Utolsó vacsoráját

Az Eataly olasz élelmiszerboltlánc egymillió euróval finanszírozza Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című freskójának legkorszerűbb megőrzési munkálatait.

Oscar Farinetti, a vállalat vezetője a műalkotás megőrzésével kapcsolatos tervet csütörtökön jelentette be egy milánói rendezvényen Dario Franceschini kulturális miniszter társaságában.

A restaurációs munkák mellett megtisztítják a levegőt milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumában, ahol a remekmű található. A kolostor mikroklímájának szabályozásával nemcsak a freskó időtállóságát javítják, hanem azt is lehetővé teszik, hogy ezután több látogató csodálhassa meg a művet.

Eddig egyszerre legfeljebb 25 látogatót engedtek be a freskóhoz, és mindenki csak 15 percet tölthetett a remekmű előtt, tehát a látogatási időben mintegy 1300 ember tekinthette meg naponta, ráadásul jó előre kellett foglalni. A korlátozások miatt eddig évente legfeljebb 400 ezer ember tekinthette meg a reneszánsz zseni egy főművét.

A restaurálásra és a levegőcsere megújítására 1,2 millió eurót költ a kulturális minisztérium, ezt egészíti ki az üzlethálózat kerek 1 millió eurós támogatása. A különleges szűrőrendszer beépítésével Leonardo halálának 500. évfordulójára, 2019-re készülnek el. Az új szellőzőrendszer napi 10 ezer köbméter levegő cseréjét teszi lehetővé a jelenlegi 3500 köbméterrel szemben.

A vállalat azt is bejelentette, hogy a múzeum bezárása után különleges, szakértők által vezetett túrát szervez, amelyek résztvevői 50 percig láthatják a freskót, ezekre az üzletlánc világszerte meglévő fiókjaiban lehet regisztrálni.

"Az Utolsó vacsora sérülékeny műalkotás, amit számos alkalommal restauráltak az elmúlt 500 év alatt. Azonban ez lesz az első olyan restaurálás, amely további 500 évre garantálja fennmaradását" - jegyezte meg a kulturális miniszter.

Valójában az eredeti alkotásnak már csupán egy nagyon kis része érintetlen. Da Vinci életrajzírói szerint már néhány évtizeddel a mű születése után "megrongálódott" a kolostor levegőjének nedvessége és amiatt, hogy száraz falra festette a művész.

További károkat okoztak benne a félresikerült restaurálási kísérletek, és a szövetségesek bombázása is kárt tett benne a második világháború alatt.

A kulturális tárca vezetője annak a reményének adott hangot, hogy az Utolsó vacsora restaurálása más vállalkozókat is arra ösztönöz majd, hogy közreműködjenek kulturális projektek finanszírozásában.

Az utóbbi években számos híres olasz műkincs renoválását végezték magánadományok segítségével, ebben főleg a luxusdivatszektor járt elöl. Egy biztosítótársaság a múlt héten jelentette be, hogy a velencei Királyi kertek (Giardini Reali) rendbehozatalát finanszírozza, a Gucci divatház pedig néhány nappal korábban vállalta, hogy újjávarázsolja a firenzei Boboli-kertet.