2024. április 19., péntek

Az esszé mint közösségteremtő erő

Balázs Csilla az első díjazott esszéjéből olvas fel részletet

Balázs Csilla az első díjazott esszéjéből olvas fel részletet

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke 2017. évi egyetemista esszépályázat eredményhirdetésére és díjátadó ünnepségére tegnap került sor az újvidéki Bölcsészettudományi Kar kék termében. A kreatív írás és gondolkodás jegyében meghirdetett pályázatra érkező 25 munkát, amelyet a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) és a Bölcsésztudományi Kar (BTK) hallgatói küldtek be, a dr. Samu János (elnök), valamint dr. Bence Erika, dr. Ispánovics Csapó Julianna, dr. Törteli Telek Márta, dr. Utasi Csilla és Romoda Renáta doktorjelölt összetételű bírálóbizottság értékelte.

Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető elmondta, hogy a pályázatot minden vajdasági egyetemistának hirdették meg, hiszen gondolkodni, írni, érvelni mindenkinek tudnia kell, aki értelmiségi pályára lépett.

Az ünnepség alkalmával a szervezők megköszönték azoknak a munkáját, akik névtelenségben maradnak, ezek pedig a pedagógusok. A pályázat lebonyolítása és fenntartása mögött több, lelkiismeretes és magas fokú hivatástudattal rendelkező tanár tekintélye is húzódik.

Dr. Samu János örömét fejezte ki, hogy a kis jubileum, az 5. esszépályázat alkalmával nem várt tömegességgel pályáztak egyetemi hallgatók.

– Mély boldogsággal tölt el, hogy az esszépályázat azon túl, hogy a nyilvánosság megismerheti a díjazottakat és a különdíjasokat, spontán közösségképző instanciává lépett elő. Az MTTK hallgatói ugyanis az esszé iránti érdeklődésükben, miután elküldték nekünk a munkáikat, megosztották egymással. Az esszé képlékeny műfaj, nyílt kísérlet, olyan inspiráló erővel bír, hogy egyenesen közösségteremtő erővé lett. Abban bízom, hogy ez a műhely, önszervezés, amely megindult az esszépályázat keretében, virulens lesz, s hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Bölcsésztudományi Kar hallgatói szintén kapcsolatba lépnek egymással, s jövőre nem huszonöt, hanem ötven pályaművet olvasunk. Mi egyetlen csapatot építünk.

A díjazottak közül csak a Magyar Tanszék két hallgatója, a jelenlevő első díjazott Balázs Csilla, és a különdíjas Fekecs Emese vette át a könyvcsomag-ajándékot, ők fel is olvastak egy-egy részletet a munkájukból. (A szabadkaiak, a 2. díjas Gondis Csongor, a 3. díjas Zsoldos Búzás Brigitta és Józsa Mónika, továbbá a különdíjas Mester Bettina és Firic Tamara sajnos objektív okok miatt nem érkeztek meg Újvidékre).