2024. március 28., csütörtök

Elsüllyedt egy szállítóhajó a Fekete-tengeren

Tizenkét emberrel a fedélzetén kettétört az erős viharban és elsüllyedt egy török vállalat szállítóhajója szerdán a Fekete-tengeren, a Krím félszigettől 27 kilométerre.

A mentőalakulatok egy embert kimentettek, és három holttestet emeltek ki a vízből. Üresen találtak meg a tengeren egy mentőcsónakot és egy mentőtutajt. A legénység többi kilenc tagjának sorsa egyelőre ismeretlen.
A megmenekült férfi, a hajó ukrán állampolgárságú gépésze, erősen kihűlt, de nincs életveszélyben.
A mentést erős, óránként 72 kilométeres szél akadályozza. A mentésben hajók, helikopterek és búvárok vesznek részt. A partvidéken önkéntesek keresik az esetleges túlélőket.
A hatóságok szerint félő, hogy a baleset miatt 19 tonna dízelolaj és 1,5 tonna motorolaj ömölhetett a tengerbe. Azt, hogy történt-e szennyeződés, a négyméteres hullámok miatt nem sikerült ellenőrizni, mindenesetre óvintézkedések történtek a tenger és a partvidék védelmében.
A Geroji Arszenala nevű szállítóhajó kapitánya közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 54 perckor adott le vészjelzést. A baleset helyszíne Jakovenkovo település közelében, a Kercsi-öböl térségében volt, 14 kilométerre az épülő krími hídtól.
Az 1980-as építésű szállítóhajó anyakikötője a dél-ukrajnai Herszon, a legénység tagjai közül kilencen ukrán, ketten - köztük a kapitány - orosz állampolgárok, egy pedig grúz útlevéllel rendelkezik. A US Deepblue Shipping török vállalat tulajdonában lévő, az ugyancsak török Günes Shipping által üzemeltetett, panamai zászló alatt hajózó jármű gabonát szállított az oroszországi Azovból Törökországba.
A TASZSZ orosz hírügynökség által megszólaltatott török hajóüzemeltetők szerint a Geroji Arszenala "siralmas állapotban" volt, és a kapitánynak tudnia kellett, hogy viharban nem futhat ki vele a tengerre. A Günes Shipping azonban közölte, hogy a hajó kifogástalan műszaki állapotban volt, a személyzet tagjainak pedig volt biztosításuk.
Az orosz hatóságok eljárást indítottak a közlekedésbiztonsági szabályok megsértése címén.